Vo všetkých pohoriach Slovenska platí mierne lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 20 Február 2018, 09:20 • 2 min
Vo všetkých pohoriach Slovenska platí mierne lavínové nebezpečenstvo

BRATISLAVA - Na horách dnes ráno prevláda polooblačné mrazivé počasie. Teploty dosiahli v dolinách -10°C, na vrcholoch hôr -14°C.

slovakia

left justify in out

Za poslednú periódu počasia napadlo do 30 cm nového suchého snehu, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. V priebehu nedele fúkal silný prevažne severozápadný vietor do 20 m/s (72 km/h) a pretrvávali nízke teploty. Sneh bol málo previazaný, v priebehu pondelka však slnečné žiarenie na južných svahoch spôsobilo jemné sadanie snehovej pokrývky, čo pozitívne ovplyvnilo jej stabilitu.

 

Nebezpečné sú preto najmä severné, severovýchodné, severozápadné a východné orientácie, kde v úzkych žľaboch a terénnych depresiách sa stále nachádzajú nafúkané dosky a vankúše, ktorých stabilita je nízka.

Vo všetkých pohoriach Slovenska platí mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Sneh z poslednej periódy sneženia sa na južných svahoch jemne stabilizoval. Snehová pokrývka je však na niektorých strmých svahoch len mierne spevnená, nebezpečné sú najmä severne orientované svahy, kde bol vplyv slnečného žiarenia minimálny, prípadne časté lavínové svahy. Lavíny sa môžu uvoľniť pri veľkom dodatočnom zaťažení na strmých svahoch nad 35° napr. lyžovaním skupiny lyžiarov súčasne, pád lyžiara, prípadne peší výstup turistu vo svahu.

Lavínové nebezpečenstvo popoludní vplyvom vetra stúpa.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies