Vo všetkých pohoriach sa vytvorilo zvýšené lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 16 Február 2012, 08:56 • 2 min
Vo všetkých pohoriach sa vytvorilo zvýšené lavínové nebezpečenstvo

Vo všetkých pohoriach sa vytvorilo zvýšené lavínové nebezpečenstvo

slovakia

left justify in out

imgVo vysokohorskom prostredí všetkých slovenských pohorí sa vytvorilo zvýšené lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Igor Žiak, službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

„Nový sneh nie je naviazaný na tvrdé vetrom ubité staršie vrstvy,“ spresnil s tým, že lavíny môže na strmých svahoch uvoľniť už malé dodatočné zaťaženie. Hrozia aj prípady samovoľných zosuvov väčších lavín. Dôležitou podmienkou bezpečného pohybu vo vysokohorskom teréne je preto znalosť lokálneho zhodnotenia stability snehovej pokrývky.

Dnes ráno na horách všade snežilo, bolo zamračené a najmä v dolinách hmlisto. Teplota vzduchu sa pohybovala od -17 do -9 stupňov Celzia. Na hrebeňoch fúkal prudký vietor rýchlosťou do 70 km/h, v nárazoch až do 90 km/h. Počas uplynulých 24 h pripadlo od 10 do 30 cm prachového snehu.

Vytrvalý silný vietor rozmiestňuje naďalej nový sneh veľmi nerovnomerne. Predovšetkým na záveterných svahoch navial nebezpečné snehové dosky, vankúše a preveje. Naopak, na viacerých miestach sfúkal až na tvrdý premrznutý podklad horské hrebene.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies