Vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni bude poslanecký prieskum

NETKY.SK • 23 September 2015, 14:09 • 2 min
Vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni bude poslanecký prieskum

BRATISLAVA - Vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP) bude poslanecký prieskum. Rozhodli o tom členovia parlamentného výboru pre zdravotníctvo. Prieskum by mal prešetriť, či bývalý riaditeľ VšZP Marcel Forai neuprednostňoval spoločnosti, v ktorých pôsobila jeho príbuzná Anna Sučková.

slovakia

left justify in out

Ako avizoval predseda výboru Richard Raši (Smer-SD), prieskum by radi stihli ešte počas aktuálnej schôdze parlamentu. Podľa Ivana Uhliarika z KDH aj v prípade, že by poslanci našli dôkazy o tom, že nebol porušený zákon, je absolútne neprijateľné z morálneho hľadiska, aby Marcel Forai znova rozhodoval o financiách v zdravotníctve.
Na zmluvy VšZP s firmami, kde figuruje Anna Sučková, upozornil poslanec NR SR Miroslav Beblavý. Počas pôsobenia Foraia mala poisťovňa uzatvoriť zmluvné vzťahy so spoločnosťami Bravia, Brilance, Medical Cassovia, Medical Partners, Medimas, SPV 40 a Welix.


Zmluvy však podľa VšZP boli podpísané ešte pred tým, ako sa Marcel Forai stal generálnym riaditeľom zdravotnej poisťovne. Beblavý na to reagoval, že ide o dodatky také rozsiahle, že sa dajú považovať za nové zmluvy. Celkovo tržby všetkých siedmich firiem stúpli podľa Finstatu a zbierky listín len medzi rokmi 2011 a 2014 o 420 % z 1,611 milióna eur na 6,766 mil. eur v roku 2014. Forai v utorok večer oznámil odstúpenie z funkcie. Minister zdravotníctva Viliam Čislák potvrdil, že jeho abdikáciu prijíma. Ak však preverovanie sporných zmlúv ukáže, že boli v poriadku, Foraia opäť vymenuje do funkcie riaditeľa VšZP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies