Vo Vranovskom okrese vypukla epidémia žltačky

NETKY.SK • 4 September 2015, 15:28 • 2 min
Vo Vranovskom okrese vypukla epidémia žltačky

VRANOU NAD TOPĽOU - Epidemický výskyt žltačky zaznamenali hygienici v niektorých častiach Vranovského okresu.

slovakia

left justify in out

Príslušný úrad verejného zdravotníctva preto pristúpil k mimoriadnym opatreniam. Medzi desiatkami nakazených sú hlavne deti do päť rokov.

 

Ohniskami nákazy sú mesto Hanušovce nad Topľou a obec Vechec. Prvé prípady ochorenia tu zaznamenali v júli tohto roka, informovala Miroslava Širáková z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva vo Vranove nad Topľou.

 

Do dnešného dňa prekročil počet nakazených v meste Hanušovce číslo 50. "V 44 prípadoch išlo o osoby žijúce v prostredí s nízkym hygienickým štandardom bývania. U detí do päť rokov evidujeme 36 prípadov, vo veku šesť až 17 rokov päť prípadov a nad 18 rokov desať prípadov žltačky," vyčíslila Širáková.

 

Ochorenie si v Hanušovciach vyžiadalo mimoriadne očkovanie proti hepatitíde typu A (VHA). Ďalším opatrením bol zákaz konania hromadných a športových podujatí v meste až do odvolania. V Hanušovciach sa preto v tomto roku neuskutočnil tradičný jarmok. Aj napriek nariadeným opatreniam evidujú v Hanušovciach nárast ochorení na VHA.

 

V súvislosti so začiatkom školského roka a pokračujúcou epidémiou hepatitídy, môžu deti z Hanušoviec, ktoré sú v kontakte so žltačkou, nastúpiť do školského zariadenia len so súhlasom lekára.

 

V obci Vechec zaznamenali doteraz 17 prípadov žltačky. Takisto sa týkajú hlavne detí do piateho roku života (14). Hygienici tu rovnako nariadili mimoriadne očkovanie. Ďalším opatrením je neskorší začiatok školského roka. Brány základnej a materskej školy tu otvoria až v pondelok 7. septembra. Deti budú môcť nastúpiť do školy, podobne ako v Hanušovciach, iba s potvrdením od pediatra.

 

"Vírusová hepatitída typu A je akútne infekčné ochorenie, ktoré sa prenáša fekálno-orálnou cestou - špinavými rukami, kontaminovanou vodou alebo potravinami. Inkubačná doba ochorenia je až 50 dní, preto nie je vylúčené, že počet ochorení bude aj naďalej pribúdať," uzavrela Širáková.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies