Vo voľbách vo Veszpréme sa rozhodne, či si Fidesz zachová 2/3 väčšinu

NETKY.SK • 22 Február 2015, 12:52 • 2 min
Vo voľbách vo Veszpréme sa rozhodne, či si Fidesz zachová 2/3 väčšinu

BUDAPEŠŤ - V doplňujúcich voľbách v maďarskom Veszpréme sa dnes rozhodne o tom, či si dokáže v 199-člennom parlamente zachovať vládny blok Fidesz-Kresťanskodemokratická ľudová strana (KDNP) dvojtretinovú väčšinu.

slovakia

left justify in out

Voliči rozhodujú o uvoľnenom mandáte Tibora Navracsicsa z Fideszu, ktorý bol vymenovaný za komisára Európskej únie.
      

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán pred niekoľkými týždňami hovoril o tom, že Fidesz-KDNP už presadil všetky zákony, ktoré si vyžadovali ústavnú väčšinu poslaneckých hlasov, z technického hľadiska teda je pre vládny blok už jedno, či zostane dvojtretinová väčšina zachovaná.
      

Minister vnútra Sándor Pintér ale na voličskom fóre vo Veszpréme tvrdil opak. Rezort vnútra totiž podľa jeho slov stojí na "dvojtretinových" právnych normách, preto by bolo vhodné zachovať túto väčšinu.
      

Podpora Fideszu podľa takmer všetkých inštitútov od októbra 2014 klesla o tretinu. Vo Veszpréme, ktoré je tradične pravicovým mestom, v parlamentných voľbách vlani vyhral Navracsics s 20-percentným náskokom pred kandidátom opozičnej Maďarskej socialistickej strany (MSZP). 
      

Podľa spravodajského servera Index.hu výsledky dnešných doplňujúcich volieb naznačia, koľko priaznivcov stratil Fidesz v pravicovom meste. V skutočnosti aj mierna výhra bude varovným signálom pre vládnu stranu a radostným vývojom pre opozíciu.
      

V uplynulých troch doplnkových voľbách v Ózde, Újpeste a v Mezötúri vyhrali presvedčivo kandidáti MSZP a ultrapravicového Jobbiku.
      

Kandidáta Fidesz-KDNP Lajosa Némediho podporilo v prieskume 43 percent opýtaných, na druhom mieste s 37 percentami stojí nezávislý kandidát Zoltán Kész. Tretiu pozíciu s 11 percentami obsadila kandidátka Jobbiku Andrea Vargová-Dammová.
      

Podľa Indexu však voľby vo Veszpréme z hľadiska Fideszu nevyriešia všetko. Po úmrtí poslanca Fideszu Jenöa Lasztoviczu budú totiž ďalšie doplňujúce voľby v Tapolce, takže o dvojtretinovej väčšine sa bude rozhodovať ešte v jedných voľbách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona