Vo voľbách v Nórsku zvíťazila opozícia, premiér priznal porážku

NETKY.SK • 10 September 2013, 08:12 • 2 min
Vo voľbách v Nórsku zvíťazila opozícia, premiér priznal porážku

OSLO - Nórska stredopravá opozícia na čele s Konzervatívnou stranou (Höyre) Erny Solbergovej sa ujme moci v Nórsku po tom, ako voličom unaveným ôsmimi rokmi vlády ľavého stredu sľúbila zníženie daní a okresanie vlády.

slovakia

left justify in out

Nórsky premiér Jens Stoltenberg priznal neskoro večer volebnú porážku. "Nepodarilo sa nám tretíkrát po sebe zvíťaziť," vyhlásil. "Dosiahli sme však volebný výsledok hodný rešpektovania. Strana práce je najväčšou stranou v krajine, s jasným náskokom," povedal. Zdôraznil dva faktory, ktoré ovplyvnili volebný výsledok: "Silné želanie si zmeny - osem rokov je v nórskej politike dlhé obdobie" a tiež to, že mnohí zo stúpencov jeho strany práce zostali doma a nešli voliť.

Stoltenberg zablahoželal budúcej premiérke Erne Solbergovej k volebnému víťazstvu jej bloku. Konzervatívna strana spoločne s troma potenciálnymi spojencami bude mať podľa čiastkových výsledkov v jednokomorovom parlamente najmenej 93 kresiel zo 169, informovala agentúra DPA. Rovnaký odhad výsledkov priniesla aj nezávislá televízia TV2. Podľa agentúry Reuters by mala mať stredopravá koalícia v parlamente až 96 kresiel, čo je o 11 viac, ako je potrebných pre väčšinu, v dôsledku čoho zostane Nórskej strane práce premiéra Jensa Stoltenberga iba 73 kresiel, ukázali vládne projekcie výsledkov. Napriek tomu je strana práce najsilnejšou parlamentnou stranou, nasledovaná Konzervatívnou stranou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies