Vo voľbách starostu Ríma vedie kandidátka opozičných populistov

NETKY.SK • 6 Jún 2016, 07:26 • 2 min
Vo voľbách starostu Ríma vedie kandidátka opozičných populistov

RÍM - Kandidátka talianskej populistickej opozičnej strany Hnutie piatich hviezd (M5S) Virginia Raggiová získala najviac hlasov v dnešných voľbách starostu Ríma, druhému kolu o dva týždne sa však nevyhne. Vyplýva to z odhadov zverejnených po zatvorení volebných miestností.

slovakia

left justify in out

Prieskum inštitútu EMG medzi hlasujúcimi voličmi pripisuje Raggiovej 33-37 percent hlasov v porovnaní s 22-26 percentami pre jej hlavného súpera, Roberta Giachettiho z Demokratickej strany (PD) premiéra Mattea Renziho.

 

Podľa ďalšieho prieskumu inštitútu Piepoli pre štátnu televíziu RAI by Raggiová mala získať 34-38 percent a Giachetti 20-24 percent hlasov, informovala tlačová agentúra DPA.

 

V prípade potvrdenia takýchto výsledkov by sa Raggiová a Giachetti stretli 19. júna v druhom kole volieb, pretože na víťazstvo v prvom kole je potrebná 50-percentná väčšina. Pravdepodobnosť druhého kola naznačujú odhady aj v iných veľkých mestách ako Miláno a Neapol.

 

Voľby nového starostu Ríma boli zrejme najviac sledované v rámci dnešných komunálnych volieb v Taliansku, ktoré prebehli vo vyše 1300 mestách a obciach a ktoré sú vnímané i ako test popularity premiéra Renziho.

 

Raggiová (37) by sa v prípade víťazstva stala vôbec prvou ženou na čele magistrátu v hlavnom meste krajiny.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies