Vo voľbách prezidenta v Ekvádore podľa odhadov zvíťazil kandidát vládnej strany

NETKY.SK • 20 Február 2017, 07:09 • 2 min
Vo voľbách prezidenta v Ekvádore podľa odhadov zvíťazil kandidát vládnej strany

QUITO - V nedeľňajších prezidentských voľbách v Ekvádore zvíťazil podľa prvých prognóz kandidát ľavicovej vládnucej strany Lenín Moreno.

slovakia

left justify in out

Hoci v odhadoch založených na prieskumoch medzi hlasujúcimi voličmi výrazne vedie, nie je jasné, či bude mať dostatok hlasov, aby sa v apríli nemusel v druhom kole volieb postaviť proti konzervatívcovi Guillermovi Lassovi.

 

Moreno, bývalý viceprezident, ktorý je od lúpežného prepadnutia spred dvoch desaťročí pripútaný na vozík, potrebuje na priame víťazstvo v prvom kole 40 percent platných hlasov a súčasne desaťpercentný náskok pred najbližším súperom.

 

Inštitút Cedatos vo svojom tzv. exit polle odhadol, že Moreno získal približne 39,4 percenta platných hlasov a Lasso ich dostal okolo 30,5 percenta. Ďalší odhad inštitútu OPECUADOR zverejnený štátnymi médiami pripísal Morenovi 42,9 percenta a Lassovi 27,7 percenta hlasov.

 

Moreno vystupuje zmierlivejšie než výbušný odchádzajúci prezident Rafael Correa a prisľúbil podporu invalidom, slobodným matkám a seniorom.

 

Morena si vybral za svojho nástupcu Correa, jeden z kľúčových predstaviteľov ľavicových hnutí, ktoré sa dostali v Latinskej Amerike k moci v uplynulých desaťročiach. Correa priniesol politicky turbulentnému Ekvádoru stabilitu, mnohí však kritizujú jeho konfrontačný štýl i autoritatívne tendencie. Po odchode z úradu po desiatich rokoch sa plánuje presťahovať do Belgicka, odkiaľ pochádza jeho manželka.

 

Lasso, bývalý bankár, viedol kampaň s programom oživenia ekvádorskej ekonomiky značne závislej od vývozu ropy, kvetín a morských plodov, a to znížením daní, podporou zahraničných investícií a vytvorením milióna pracovných miest za štyri roky.

 

V prípade druhého kola prezidentských volieb sa očakáva, že rozdrobená opozícia podporí Lassa, ktorý môže ťažiť aj z nespokojnosti so spomalením ekonomiky a s korupčnými škandálmi.

 

Účasť na voľbách je v Ekvádore pre občanov od 18 do 65 rokov povinná, v krajine je celkovo 12,8 milióna oprávnených voličov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies