Vo voľbách do trojčlenného predsedníctva Bosny vedú nacionalisti

NETKY.SK • 13 Október 2014, 08:10 • 2 min
Vo voľbách do trojčlenného predsedníctva Bosny vedú nacionalisti

SARAJEVO - Vo voľbách trojčlenného predsedníctva Bosny a Hercegoviny, ktoré je v balkánskej krajine kolektívnou hlavou štátu, naznačujú čiastkové výsledky víťazstvo nacionalistov bez spoločnej predstavy o budúcnosti Bosny. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Štátna volebná komisia zverejnila v noci na dnes prvé priebežné výsledky, podľa ktorých po sčítaní vyše troch štvrtín hlasov viedli v súboji o funkcie zástupcov Moslimov a Chorvátov v predsedníctve Bakir Izetbegovič a Dragan Čovič.
      

Srbských hlasov bolo sčítaných len 52 percent a vedúcu pozíciu mala jediná kandidátka na post v predsedníctve Željka Cvijanovičová, avšak len s tesným náskokom pred Mladenom Ivaničom, uviedla agentúra APA.
      

Izetbegovič v kampani zdôrazňoval potrebu silného a jednotného štátu, Čovič vytvorenie samostatného chorvátskeho celku v rámci Bosny, pokým Cvijanovičová patrí k srbskému bloku presadzujúcemu rozdelenie Bosny, konštatuje Reuters.
      

Nedeľňajšie všeobecné voľby v Bosne rozhodovali aj o zložení centrálneho parlamentu i poslancoch parlamentoch oboch "entít", ktoré tvoria Bosnu: moslimsko-chorvátskej Federácie Bosny a Hercegoviny (FBaH) a Republiky Srbskej (RS). Vo FBaH okrem toho prebiehali voľby do zastupiteľstiev desiatich kantónov a v RS sa hlasovalo o novom prezidentovi a viceprezidentovi.
      

Výsledky parlamentných a regionálnych volieb sa očakávajú až v priebehu dňa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies