Vo voľbách bude môcť právoplatne hlasovať vyše 4,4 milióna ľudí

NETKY.SK • 18 November 2015, 14:17 • 2 min
Vo voľbách bude môcť právoplatne hlasovať vyše 4,4 milióna ľudí

BRATISLAVA – V budúcoročných marcových voľbách do Národnej rady SR bude môcť hlasovať 4.428.000 voličov. Pre 68.000 ľudí to budú vôbec prvé voľby, v ktorých budú môcť odovzdať svoj hlas. Ďalší typ prvovoličov sú tí, ktorí už v iných voľbách hlasovali, ale v parlamentných budú môcť po prvýkrát až v marci 2016. Tých bude 60.000. TASR informácie poskytol hovorca Štatistického úradu SR Marián Jánošík.

slovakia

left justify in out

Parlamentné voľby sa na Slovensku uskutočnia v sobotu 5. marca 2016. Politické strany, hnutia či koalície majú podľa zákona podať kandidačné listiny najneskôr 90 dní pred dňom konania volieb zapisovateľovi štátnej komisie (do 6.12.). Zaplatiť musia volebnú kauciu 17.000 eur. Vráti sa tým stranám, ktoré dostanú vo voľbách aspoň dve percentá hlasov.

 

Oficiálna volebná kampaň sa začína dňom uverejnenia rozhodnutia o vyhlásení volieb v Zbierke zákonov SR. Začala sa 12. novembra. Politické subjekty môžu na ňu minúť najviac tri milióny eur. Musia mať transparentný účet. Kampaň sa končí volebným moratóriom, 48 hodín pred dňom konania volieb (3.3.2016). Dva týždne pred voľbami je zakázané zverejňovať volebné prieskumy (od 20.2.2016).

 

Voliť môžu podľa zákona občania SR, ktorí majú najneskôr v deň hlasovania aspoň 18 rokov. Dá sa voliť aj zo zahraničia a to poštou. Treba o to požiadať. Možno to urobiť listom alebo elektronicky. Hlasovať sa môže v ktoromkoľvek meste či obci na Slovensku, nielen v mieste trvalého bydliska. Na to je však potrebný hlasovací preukaz.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies