Vo vojne zmietanej Sýrii sa konajú parlamentné voľby

NETKY.SK • 19 Júl 2020, 09:54 • 2 min
Vo vojne zmietanej Sýrii sa konajú parlamentné voľby

DAMASK - Sýrčania v nedeľu rozhodujú o novom zložení parlamentu v čase, keď vláda v Damasku zápasí s medzinárodnými sankciami a upadajúcou ekonomikou po tom, ako opätovne dobyla veľké časti vojnou zdevastovanej krajiny.

slovakia

left justify in out

Viac ako 7400 volebných miestností otvorili ráno vo vládou kontrolovaných častiach Sýrie a po prvý raz aj v niekdajších opozičných baštách.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Middle East Monitor (@middleeastmonitor),

 

Absencia opozície 

Očakáva sa, že Arabská socialistická strana obrody (Baas) prezidenta Bašára Asada a jej spojenci získajú väčšinu z 250 kresiel v parlamente v tretích voľbách, ktoré sa v krajine konajú od začiatku vojny pred deviatimi rokmi. Hoci úrady povolili kandidovať viacerým politickým zoskupeniam, skutočná opozícia chýba.

 

Dve veci sľubujú všetci

Voľby, ktoré v dôsledku koronavírusovej pandémie od apríla dvakrát odložili, prichádzajú v čase, keď má väčšina Sýrčanov obavy z rastúcich životných nákladov. Mnohí kandidáti sľubujú boj proti inflácii a zlepšenie infraštruktúry zničenej konfliktom.

 

img

 

Ceny potravín šli rapídne nahor

V Sýrii žije viac ako 80 % obyvateľov v chudobe, pričom im hrozí "bezprecedentná kríza hladovania", vyplýva z nedávneho varovania OSN. Podľa Svetového potravinového programu (WFP) ceny potravín v krajine za uplynulý rok stúpli o vyše 200 % a dosahujú 20-násobnú úroveň oproti cenám spred vojny.

 

Pomoc Ruska 

Podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) vláda po sérii vojenských víťazstiev dosiahnutých s podporou kľúčového spojenca Ruska znova ovláda približne 70 percent územia krajiny.

 

img

 

Malá účasť

Hlasovať nemôžu milióny Sýrčanov, ktorí utiekli do zahraničia pred vojnou, ktorá si vyžiadala vyše 380 000 obetí na životoch. Pri predošlých voľbách v roku 2016 dosiahla účasť 57 percent.

 

Nasledovať budú prezidentské voľby 

Voľby sa tiež konajú v čase, keď si Asad tento mesiac pripomína 20 rokov od nástupu k moci, a niekoľko týždňov po tom, ako USA uvalili nové sankcie na Sýriu, zahŕňajúce aj prezidentovi manželku. Najbližšie prezidentské voľby v Sýrii by sa mali uskutočniť v roku 2021, pričom kandidáti budú potrebovať písomný súhlas najmenej 35 členov parlamentu.

 

img

 

Minister zahraničných vecí Walíd Mualim v júni vyhlásil, že Asad zostane v úrade "tak dlho, ako si to budú Sýrčania želať".

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies