Vo vode v Riu objavili superodolné baktérie

NETKY.SK • 16 December 2014, 07:56 • 2 min
Vo vode v Riu objavili superodolné baktérie

RIO DE JANEIRO - Olympijskému Riu de Janeiro sa črtá problém s názvom superodolné baktérie. Práve takéto organizmy produkujúce enzýmy, ktoré sú odolné voči akejkoľvek liečbe a za normálnych okolností je možné ich uvidieť iba v laboratórnych podmienkach, objavili v rieke Carioca v brazílskom Riu de Janeiru.

slovakia

left justify in out

Práve táto rieka tečie zálivom Guanabara, ktorý by mal byť počas OH 2016 dejiskom jachtárskych súťaží. Potvrdili to vedci z Inštitútu Oswalda Cruza, ktorý je najrešpektovanejším zdravotníckym výskumným ústavom v Brazílii. Vedci zdôraznili, že žiadne prejavy infekcie pochádzajúce z kontaminovanej vody zatiaľ neboli zistené, ale varujú pred možným nebezpečenstvom najmä plavcov.

 

"Ochorenia, ktoré spôsobujú tieto mikroorganizmy, sú rovnaké ako v prípade bežných baktérií, ale vyžadujú si silnejšie dávky antibiotík, v krajnom prípade aj hospitalizáciu v nemocnici. Keďže tieto superbaktérie sú odolné voči tradičným liečebným postupom, vedci zvažujú na ich odstránenie použitie drog, ktoré sú toxické pre organizmus," vysvetlila pre AP Ana Paula D´Alincourt Carvalhová Assefová, ktorá je koordinátorkou štúdie o novej forme baktérií. 

 

Ak aj človek, ktorý príde do kontaktu s týmito baktériami, ihneď neochorie, riskuje, že sa stane ich nosičom. "Títo nosiči potom môžu baktérie preniesť k ďalším ľuďom zo svojho okolia a takto ich cyklicky rozšíriť," varuje inštitút, ktorý je spojený s Brazílskym ministerstvom zdravotníctva. 

 

Kvalita vody bola a je jedným z hlavných problémov Ria pri uchádzaní sa o olympijské hry v roku 2016. V 12-miliónovom meste je veľmi vysoké percento odpadových vôd, ktoré pritekajú z rôznych častí mesta a končia na plážach či v zálive Guanabara. Vo svojej kandidatúre sa organizátori zaviazali, že znížia množstvo odpadu vo vode v častiach mesta nachádzajúcich sa v blízkosti olympijských športovísk až o 80%, ale kritici tvrdia, že zostalo len pri sľuboch. 

 

Priebežné odbery vzoriek kontaminovanej vody v Riu stále vykazujú vysoké percento hromadiacich sa výkalov a viaceré pláže odporúčajú návštevníkom, aby sa radšej nekúpali. Výnimkou nie je ani Flamengo beach, kde objavili superodolnú baktériu. Práve táto pláž susedí s plážou Gloria Marina, kde by o necelé dva roky mali štartovať olympijské súťaže v jachtingu. 

 

"Môžeme sa dostať do veľkých problémov. Som toho názoru, že ak sa nič v dohľadnom čase neurobí, jachtári si budú musieť navzájom držať prsty, aby niekto z nich neochorel," povedal Ben Remocker, bývalý člen kanadského olympijského tímu v jachtingu. "Nemyslím si však, že prípadné zdravotné riziká by odradili jachtárov od účasti v Riu," dodal Remocker. 

 

Organizátori OH 2016 sa zatiaľ k možným rizikám z objavenia odolných baktérií oficiálne nevyjadrili s odôvodnením, že tak urobia až po dôkladnom oboznámení sa so situáciou. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies