Vo vlastnom a bez hypotéky žijú v SR štyri pätiny domácností

NETKY.SK • 15 Október 2015, 11:19 • 2 min
Vo vlastnom a bez hypotéky žijú v SR štyri pätiny domácností

BRATISLAVA - Slovensko patrí ku krajinám s najvyšším podielom populácie žijúcej v domácnostiach, ktoré boli v minulom roku vlastníkom bývania bez akéhokoľvek finančného záväzku, či už voči banke alebo inej finančnej inštitúcii.

slovakia

left justify in out

Vo vlastnom a bez úveru žijú štyri pätiny slovenských domácností, resp. 79,4 %. Ako ďalej informovala analytička Poštovej banky Dominika Ondrová na základe údajov Eurostatu, je to najvyšší podiel v rámci V4. Európsky priemer je podstatne nižší a nachádza sa na úrovni necelých 43 %.


To, že na Slovensku je vysoký podiel domácností, ktoré žijú vo vlastnom a bez požičaných prostriedkov, má podľa Ondrovej pravdepodobne aj historické korene. “Staršie generácie si totiž mohli odkúpiť byt do súkromného vlastníctva za relatívne malý peniaz. Tie sa následne dedia a tak ich potomkom starosť s novým bývaním odpadá,“ povedala Ondrová. Aj na Slovensku sa ale nájde zhruba desatina domácností, ktoré žijú vo vlastnom, ale s pôžičkou. Ďalšia približne desatina našich domácností býva v prenájme.


Vlani žilo v byte 50,3 % domácností a 49,4 % uprednostnilo dom. “Nie tak dávno bol u nás trend sťahovať sa z miest na vidiek. Pravdou ale je, že väčšina domácností stále žije vo väčších či menších mestách alebo na predmestiach,“ uviedla Ondrová. Kým v týchto miestach žilo približne 6 z 10 domácností, vo vidieckych oblastiach to boli len 4 z 10. Až takmer tri štvrtiny domácností žijúcich v domoch ich majú umiestnené vo vidieckych oblastiach. Z tých domácností, ktoré uprednostnili byt, na vidieku nájdeme len približne desatinu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona