Vo vlaku v Břeclavi zadržali vyše 200 utečencov, polícia ich očíslovala a zavrela do telocvične!

NETKY.SK • 1 September 2015, 17:01 • 2 min
Vo vlaku v Břeclavi zadržali vyše 200 utečencov, polícia ich očíslovala a zavrela do telocvične!

BŘECLAV - Celkovo 214 migrantov zadržala v noci nadnes polícia na železničnej stanici v juhomoravskom meste Břeclav vo vlakoch z Rakúska a Maďarska.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom český spravodajský portál Novinky.cz s odvolaním sa na hovorkyňu cudzineckej polície Kateřinu Rendlovú. Migranti budú dočasne umiestnení v telocvičniach polície v Břeclavi a Hodoníne, potom ich premiestnia do záchytných miest. Zadržaných je viac než za celý minulý týždeň dokopy a migrantov prechádzajúcich cez južnú Moravu stále pribúda.


Podľa slov polícia niektorí migranti mali potrebné dokumenty, ale drvivá väčšina nie. Nikto zo zadržaných nemal povolenie na vstup do Českej republiky - preto ich polícia zadržala. "Postupujeme v súlade so zákonom bez ohľadu na to, ako postupujú ostatné krajiny," vysvetlila Rendlová.


Česká cudzinecká polícia utečencov z Blízkeho východu či Afriky bez potrebných dokladov zadržiava, kým maďarská, slovenská či rakúska polícia ich zatiaľ nechávala prejsť do Nemecka, kam väčšina z nich smeruje, pripomenul portál Novinky.cz.


Medzi utečencami v Břeclavi boli prevažne muži - celkovo ich bolo 115, žien 38 a detí 61. Išlo väčšinou o rodiny s deťmi. Podľa Rendlovej väčšina z nich pochádzala zo Sýrie, a to 196; siedmi boli Pakistanci, päť ich prišlo z Afganistanu, štyria z Bangladéša a dvaja z Iraku.


Polícia bola na príchod utečencov pripravená. Na břeclavskej stanici čakali autobusy a desiatky policajtov. Prvých utečencov priviezol pred pondelkovou polnocou vlak z Viedne a zmestili sa do jedného autobusu.

 


Asi sto migrantov potom pricestovalo krátko po polnoci vlakom z Maďarska, ktorý smeroval cez ČR do Nemecka.


Migranti prichádzajú zväčša dvoma hlavnými vlakovými spojmi, ale ich počet sa zvyšuje, povedal jeden policajt.


Polícia na stanici jednotlivých migrantov číslovala a zoraďovala ich do skupiniek tak, aby členovia rodiny zostali spolu. Podľa jedného policajta zadržaní sa správali pokojne.


Polícia utečencov potom previezla do vlastných telocviční v Břeclavi a Hodoníne. Má ešte aj kapacity v Brne a Znojme. Po krátkodobom pobyte ich odtiaľ odvezú do záchytných miest v obciach Zastávka pri Brne, Vyšní Lhoty alebo Bělá-Jezová.


Na juhu Moravy zrejme vznikne ďalší utečenecký tábor. Zhodli sa na tom zástupcovia českého ministerstva vnútra a polície. Hľadajú totiž riešenie pre rastúci počet migrantov. Do úvahy prichádza časť areálu bývalej väznice v břeclavskej časti Poštorná, informoval portál


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies