Vo vládnej koalícii trvá patová situácia

NETKY.SK • 11 Apríl 2011, 07:32 • 2 min
Vo vládnej koalícii trvá patová situácia

Vo vládnej koalícii trvá patová situácia - Politika Veci verejné, najmenšia z troch českých koaličných strán, trvajú na tom, že ak by mali vládu opustiť až traja ministri nominovaní za VV - ako to požadujú premiér Petr Nečas a koaliční partneri -, mali by

slovakia

left justify in out

Veci verejné, najmenšia z troch českých koaličných strán, trvajú na tom, že ak by mali vládu opustiť až traja ministri nominovaní za VV - ako to požadujú premiér Petr Nečas a koaliční partneri -, mali by z vlády odísť aj ďalší traja členovia z TOP 09 a ODS. Vyplýva to z postoja VV, ktorý v diskusnej relácii Českej televízie tlmočil predseda strany Radek John.
      K návrhu na odvolanie ministrov môže premiér a predseda ODS Petr Nečas prikročiť už v pondelok. Otázka, či sa Nečas k tomuto radikálnemu kroku odhodlá, zostáva nezodpovedaná. Petr Nečas dnes svoju neúčasť v televíznej debate ospravedlnil chorobou.
      Strana TOP 09 dnes ústami svojho predsedu, ministra zahraničných vecí Karla Schwarzewnberga, deklarovala, že očistenie vlády od ministrov napojených na ABL je pre ňu prioritou aj s rizikom, že to môže viesť k pádu vlády.
      Predseda VV Radek John v štúdiu ČT zopakoval, že jeho strana nechce koaličnú dohodu vypovedať a za prípadne odvolaných ministrov by prišla s novými nomináciami.
      V dôsledku podozrenia, že súkromná bezpečnostná agentúra ABL prostredníctvom strany VV zapustila korene v štátnej správe, svoju rezignáciu oznámil minister dopravy Vít Bárta (VV).
      ODS a TOP 09 požadujú odchod aj ministra školstva Josefa Dobeša i samotného Johna, ktorý vo vláde zastáva post ministra vnútra. Kým Dobešovi koaliční partneri VV vytýkajú, že pred príchodom do vlády pracoval pre ABL, Radek John je označovaný za figúrku v rukách Bártu, bývalého majiteľa a riaditeľa ABL.
      "Neviem, čo pán premiér urobí. Je chybou, že tu dnes chýba, možno sme sa to mohli od neho dozvedieť. Ale sociálna demokracia trvá na tom, aby z vlády odišli všetci ľudia spojení s ABL. A trváme aj na tom, aby si vláda rýchlo overila svoj mandát v Poslaneckej snemovni," konštatoval predseda opozičnej ČSSD Bohuslav Sobotka s tým, že je na mieste aj úvaha o tom, či strana VV, ktorá chcela vstupom do vysokej politiky zaistiť vplyv a profit súkromnej bezpečnostnej agentúre, by nemala byť súdne zakázaná a rozpustená.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona