Vo Vietname zadržali nosorožie rohy za takmer 900-tisíc eur

NETKY.SK • 11 Máj 2015, 08:44 • 2 min
Vo Vietname zadržali nosorožie rohy za takmer 900-tisíc eur

HANOJ - Dvoch mužov prepravujúcich 31 nosorožích rohov s odhadovanou hodnotou v prepočte takmer 900.000 eur zadržali policajti vo Vietname. Oznámila to dnes polícia v severovietnamskej provincii Nghe An.

slovakia

left justify in out

Podľa vyjadrení policajných predstaviteľov pre agentúru DPA objavili rohy vážiace celkovo 37 kilogramov v sobotu. Dvaja muži vo veku 32 rokov ich niesli v troch vreciach, keď ich zadržali na miestnej železničnej stanici. Jeden zo zadržaných vypovedal, že nemenovaný tretí muž si ho najal, aby zásielku dopravil z Hočiminovho Mesta do provincie Nghe An za približne 1650 eur.

Ochranárske skupiny pripisujú nárast zabíjania nosorožcov sčasti zvýšenému dopytu po rohoch týchto ohrozených zvierat v bohatej elite vo Vietname. Niektorí ľudia v krajine považujú nosorožie rohy za liek, afrodiziakum i symbol spoločenského postavenia.

 

Podľa organizácie WildAid, ktorá sa usiluje skoncovať s nelegálnym obchodovaním so zvieratami, zabili pytliaci v roku 2014 rekordných 1215 nosorožcov, čo je desaťnásobne viac než v roku 2009.

 

Jeden gram prášku z nosorožieho rohu môže stáť až 133 dolárov (120 eur), pokým kilogram slonoviny stojí na čiernom trhu približne 2100 dolárov (1900 eur), uviedla DPA.

 

Väčšina nosorožcov žije v južnej Afrike. Vláda Juhoafrickej republiky minulý víkend oznámila, že počet nosorožcov zabitých pytliakmi sa za prvé štyri mesiace tohto roka zvýšil o 18 percent v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona