Vo Viedni zaspievajú hviezdy, aby pomohli proti AIDS

NETKY.SK • 10 Jún 2016, 17:38 • 2 min
Vo Viedni zaspievajú hviezdy, aby pomohli proti AIDS

VIEDEŇ - Prominentní hostia nebudú dnes večer chýbať vo Viedni na už 5. charitatívnom podujatí Red Ribbon Celebration Concert, ktorého výťažok je v plnom rozsahu určený na pomoc v boji so smrteľnou stratou imunity AIDS.

slovakia

left justify in out

Získané finančné prostriedky sa využijú okrem iného na podporu národných a medzinárodných projektov boja proti ochoreniu spôsobenému vírusom HIV ako Clinton Health Access Initiative (CHAI) a Charlize Theron African Outreach Project, a to nielen na odbornej úrovni, ale aj v oblasti osvety.

 

Organizátorom sa tentoraz podarilo prilákať do Viedne americkú soulovú divu Dionne Warwickovú, jej vnučku Cheyenne Elliottovú, ale aj svetoznámych tenoristov Piotra Beczalu z Poľska či Juana Diega Flóreza z Peru. Okruh účinkujúcich na koncerte, ktorý sa obvykle vysiela zo záznamu v mnohých krajinách sveta, doplnia ruská mezzosopranistka Margarita Gricková známa aj z viedenského Operného plesu či francúzsky kontratenorista Philippe Jarousky.

 

Chýbať by nemala ani slávna sopranistka ruského pôvodu Anna Netrebková a jej manžel, rodák z Baku, tenorista Yusif Eyvazov.

 

Ako podľa agentúry APA uviedla laureátka Grammy Dionne Warwicková, v boji proti AIDS sa angažuje už niekoľko rokov. "Stratila som veľmi mnoho priateľov. Ľudia okolo mňa začali náhle umierať a my sme nevedeli prečo. Spočiatku sme si mysleli, že to je rakovina," zaspomínala si blízka príbuzná predčasne zosnulej speváčky Whitney Houstonovej.

 

Dejiskom slávnostného podujatia bude i tentoraz rakúska prvá divadelná scéna - Burgtheater. Organizátori rátajú aj s účasťou doyena tejto scény, renomovaného nemeckého umelca, herca a speváka žijúceho v Rakúsku Michaela Heltaua či barytonistu Thomasa Hampsona z USA.

 

Na koncerte zaznejú fragmenty opier Claudia Monteverdiho a Christopha Wilibalda Glucka, ale aj opusy Wolfganga Amadea Mozarta a Ferenca Liszta, ukážky literárnych prác autorov od Ovídia až po Ingeborg Bachmannovú, či súčasná soulová hudba.

 

Na koncerte, ktorý je od roku 2012 pilierom organizácie AIDS LIFE a v uplynulých štyroch rokoch bol súčasťou z podobných dôvodov organizovaného najväčšieho charitatívneho plesu v Európe Life Ball, sa doteraz objavili osobnosti ako niekdajší prezident USA Bill Clinton, španielsky herec Antonio Banderas, americký jazzový vokalista Gregory Porter i operná diva Diana Damrauová, ktorá sa o časť programu postarala vlani.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona