Vo Viedni unikala voda bez povšimnutia dva týždne do archívu s cennými notami

NETKY.SK • 18 Júl 2018, 21:31 • 2 min
Vo Viedni unikala voda bez povšimnutia dva týždne do archívu s cennými notami

VIEDEŇ - Voda, ktorá v dôsledku technickej poruchy po dva týždne bez povšimnutia unikala do jedného z viedenských archívov, tam poškodila, respektíve zničila 10.000-15.000 notových listov vrátane diel bratov Haydnovcov alebo Georga Reuttera. Stalo sa tak v centre rakúskej metropoly neďaleko Dómu sv. Štefana.

slovakia

left justify in out

Napriek tomu sú vďaka záchrane väčšiny ohrozených nôt materiálne škody ešte v norme. Navyše si mnohé z poškodených zachovali formu vzhľadom na vysokú kvalitu využitého papiera.

 

Vyplýva to zo stredajších informácií rakúskej verejnoprávnej televízie ORF, podľa ktorej hrali z niektorých z týchto nôt po stáročia hudobníci v Dóme.

 

Poškodené z nich sa aktuálne sušia vo všetkých priestoroch archívu. Okolo 50 diel s rádovo stovkami strán budú musieť teraz reštaurovať špecialisti. V niektorých prípadoch však voda zmyla atrament z notových listov, a tak sa s nimi už nič nedá robiť.

 

Na únik vody sa prišlo úplnou náhodou vo štvrtok 12. júla večer, pretože historický archív sa využíval iba málokedy, keďže sa z drahocenných nôt už hralo iba výnimočne. Výšku materiálnych škôd zatiaľ nevyčíslili a nie je zrejmé ani to, kto ich uhradí.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona