Vo Viedni sa začala medzinárodná konferencia o AIDS

NETKY.SK • 19 Júl 2010, 07:25 • 2 min
Vo Viedni sa začala medzinárodná konferencia o AIDS

Vo Viedni sa začala medzinárodná konferencia o AIDS

slovakia

left justify in out

img

Aktivisti angažujúci sa v boji proti šíreniu HIV/AIDS sa dnes zišli vo Viedni, aby vyzvali svetových lídrov na plnenie sľubov týkajúcich sa finančnej podpory v tejto oblasti.
      Tisíce vedcov, aktivistov a vládnych predstaviteľov sa zúčastnili na otvorení 18. medzinárodnej konferencie o AIDS v rakúskej metropole. Podujatie sa bude okrem iného sústreďovať aj na rastúci počet nakazených vo východnej Európe a na ľudské práva infikovaných.
      "Nemáme vôbec blízko k dosiahnutiu všeobecného prístupu (k liečbe)," povedal predseda konferencie a prezident Medzinárodnej spoločnosti pre AIDS (IAS) Julio Montaner. Kritizoval východoeurópske a stredoázijské štáty, že nevyslali na podujatie svojich zástupcov a v tejto súvislosti ich obvinil z ľahostajnosti a nezodpovednosti.
      Ako ďalej konštatoval, politickí lídri vo všetkých častiach sveta strácajú záujem o túto problematiku, aj napriek tomu, že - ako sa ukázalo - liečba nakazených osôb vedie k znižovaniu počtu ďalších infikovaných.
      Podľa aktivistov vlády bohatých štátov prestávajú poskytovať finančné prostriedky na liečbu, či už na ich vlastnom území alebo v medzinárodnom meradle.
      Podľa štatistík OSN bolo v roku 2008 vo svete nakazených vírusom HIV približne 33,4 milióna ľudí. Najpostihnutejším regiónom je subsaharská Afrika, kde žije až 67 percent z tohto počtu. V Európe má najvyšší počet infikovaných - 1,6 percenta zo spomínaného počtu - Ukrajina.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies