Vo Viedni odsúdili štyroch sympatizantov Islamského štátu vo veku 15-16 rokov

NETKY.SK • 14 Október 2016, 12:00 • 2 min
Vo Viedni odsúdili štyroch sympatizantov Islamského štátu vo veku 15-16 rokov

VIEDEŇ - Na sčasti podmienečné tresty väzenia v rozmedzí 18-30 mesiacov odsúdili dnes vo Viedni štyroch sympatizantov extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), ktorí mali v úmysle pripojiť sa k džihádistom.

slovakia

left justify in out

Všetci štyria z celkove piatich obžalovaných, mladí ľudia z Rakúska, Turecka, ale aj Afganistanu a Čečenska, priznali vinu v plnom rozsahu obžaloby, ktorú prokuratúra sformulovala ako spolupôsobenie v teroristickom zoskupení.

 

Jedného z obžalovaných (16) zadržali v máji v Bulharsku a prepravili naspäť do Rakúska. Mladík sa pokúšal o nábor chlapcov vo veku 10-11 rokov do radov IS. Tento tínedžer dostal dnes v rakúskej metropole trest 30 mesiacov odňatia slobody, z toho desať nepodmienečne.

 

Plány ostávajúcej štvorice vycestovať do Sýrie znemožnili rakúske bezpečnostné zložky ešte vo Viedni. Dvaja z nich, školáci vo veku 15 rokov, ktorí chceli z rakúskej metropoly odcestovať do Sýrie 13. júna, dostali takisto 30 mesiacov, z toho desať nepodmienečne, respektíve 21 mesiacov, z toho sedem nepodmienečne. Prísnejšie odsúdený mal na konte aj útok skrutkovačom na otca, ktorý mu odmietol vydať cestovný pas.

 

Všetkých čaká navyše povinná účasť na deradikalizačnom programe, informoval rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF.

Na 18 mesiacov väzenia, z toho šesť mesiacov nepodmienečne, odsúdili ďalšieho školáka vo veku 16 rokov, ktorý pod hrozbou násilia odcudzil inému mladíkovi USB kľúč a kričal pri tom arabskú frázu "Alláhu akbar" (Boj je najväčší). V jeho prípade nebola v hre účasť v teroristickom zoskupení.

 

Prípad piateho obžalovaného, známeho oboch 15-ročných odsúdených, ktorý sa chcel s nimi údajne pridať k IS, súd vyčlenil na samostatné konanie. Tento 17-ročný tínedžer sa totiž k činu nepriznal a súd sa bude jeho kauzou ďalej zaoberať v utorok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies