Vo Viedni našli 67 odcudzených obrazov za 2,5 milióna eur

NETKY.SK • 15 Marec 2017, 17:44 • 2 min
Vo Viedni našli 67 odcudzených obrazov za 2,5 milióna eur

VIEDEŇ - Až 67 obrazov odcudzených v roku 2014 z vily vo viedenskej štvrti Hietzing našli v piatok tamojší policajti v jednom z bytov rakúskej metropoly. Diela, medzi ktorými sú i práce Oskara Kokoschku, Carla Molla a Kolomana Mosera, majú odhadovanú hodnotu 2,5 milióna eur.

slovakia

left justify in out

Z vily skôr narodenej dámy zmizlo počas vlastníčkinej dovolenky v lete 2014 celkove 72 výtvarných diel. Páchatelia, zrejme profesionáli, vypli poplašné zariadenie a dostali sa tak do objektu. Na krádež sa prišlo až po návrate 73-ročnej majiteľky, podozrivé osoby si nikto nevšimol.

 

Po obrazoch, ktoré sa napokon našli v dobrom stave v širšom centre rakúskej metropoly, vyhlásili pred časom medzinárodné pátranie prostredníctvom Interpolu. Istý milovník umenia, ktorý si však želal zostať v anonymite, vypísal za informácie, ktoré by viedli k odhaleniu diel, respektíve páchateľov, doteraz rekordnú v Rakúsku kedykoľvek vypísanú odmenu - 250.000 eur, ktorú však nemusel vyplatiť, informoval verejnoprávny rakúsky rozhlas ORF.

 

Na stopu obrazov sa totiž vyšetrovatelia dostali predovšetkým vďaka spolupráci rakúskeho Spolkového kriminálneho úradu a Europolu. Podľa hovorcu polície Patricka Maierhofera kriminalisti vychádzajú z predpokladu, že za zločinom bol gang z východnej Európy pôsobiaci na medzinárodnej scéne, vyšetrovatelia označujú páchateľov za nebezpečné osoby.

 

Presná identita hľadaných osôb zatiaľ nie je známa, k zadržaniam tak predbežne nedošlo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies