Existuje prvý prípad uzdravenia z nákazy variantom omikron. WHO však varuje pred zníženým účinkom vakcín

NETKY.SK • 13 December 2021, 06:21 • 2 min
Existuje prvý prípad uzdravenia z nákazy variantom omikron. WHO však varuje pred zníženým účinkom vakcín

Prvý potvrdený prípad omikronu hlásili vo Viedni 3. decembra. Z pôvodných šiestich, ktoré boli vo Viedni nahlásené pred víkendom, sa dva prípady infekcie už medzičasom nepovažujú za aktívne, pričom jedna z týchto osôb sa už vyliečila. Svetová zdravotnícka organizácia uviedla, že koronavírusový variant omikron je infekčnejší než variant delta.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V súčasnosti evidujú vo Viedni tiež viac ako 30 prípadov podozrení na variant omikron, ktorý po prvý raz potvrdili 24. novembra v Juhoafrickej republike (JAR). U týchto prípadov sa ešte čaká na sekvenovanie odobratých vzoriek.

 

img

 

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v nedeľu síce uviedla, že koronavírusový variant omikron je infekčnejší než variant delta a znižuje účinnosť vakcín, no na druhej strane podľa predbežných údajov spôsobuje menej závažné príznaky ochorenia.

 

WHO ale zároveň zdôraznila, že pre nedostatok dát nedokáže určiť, či vysoká miera nákazlivosti omikronu súvisí s nižšou imunitnou odozvou naň, vyššou prenosnosťou alebo s kombináciou oboch týchto faktorov.

 

"Z aktuálne dostupných dát vyplýva, že omikron pravdepodobne vytlačí variant delta tam, kde sa objaví komunitné šírenie (vírusu)," dodala WHO. Dosiaľ síce variant omikron spôsobil u nakazených ľudí len mierny priebeh choroby, respektíve išlo o asymptomatické prípady, avšak momentálne štatistické údaje nie sú dostatočné na to, aby mohla WHO stanoviť, nakoľko je tento variant klinicky závažný.

 

img

 

Väčšina prípadov nákazy na svete súvisí aktuálne s variantom delta, ktorý bol tento rok identifikovaný v Indii. V novembri však v Juhoafrickej republike (JAR) vedci potvrdili prvé prípady omikronu, ktorý sa vyznačuje veľkým množstvom mutácií. Mnohé krajiny následne pre obavy zo šírenia vírusu prijali cestovné reštrikcie pre juhoafrické krajiny a znovuzaviedli i domáce obmedzenia.

 

Do 9. decembra potvrdili variant omikron podľa WHO v 63 krajinách. Jeho rýchlejšie šírenie zaznamenali okrem JAR i v Británii. V nedeľu odhalili v Británii 1 239 ďalších prípadov omikronu, čím ich doterajší počet stúpol na 3 137. Oproti sobotňajším číslam ide o 65-percentný nárast.

Británia pre "prudký nárast" prípadov omikronu v nedeľu rozhodla o zvýšení výstrahy pred nákazou covidom z tretieho na štvrtý stupeň na päťstupňovej škále. Znamená to, že "šírenie (nákazy) je vysoké a tlak na zdravotnícke služby je rozsiahly, značný alebo sa zvyšuje".

 

img

 

Krajiny s dostatočnými zásobami dávok vakcíny ako napríklad Francúzsko či Spojené kráľovstvo v boji proti šíreniu omikronu obyvateľov vyzývajú, aby sa dali zaočkovať i treťou dávkou. Konzorcium Pfizer/BioNTech minulý týždeň oznámilo, že tri dávky jeho vakcíny dokážu zaistiť ochranu i pred variantom omikron. 

 

Možno vás zaujme: Tisíce ľudí protestujú v Prahe proti povinnému očkovaniu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies