Vo Viedni dostali vedci, ktorí ušli odtiaľ pred nacistami, čestné doktoráty

NETKY.SK • 13 Marec 2018, 06:00 • 2 min
Vo Viedni dostali vedci, ktorí ušli odtiaľ pred nacistami, čestné doktoráty

VIEDEŇ - Viedenská univerzita udelila v pondelok pri príležitosti 80. výročia pripojenia Rakúska k nacistickému Nemecku - tzv. anšlusu čestné doktoráty dvom rodákom z metropoly alpskej republiky, ktorí museli svojho času pred nacistami ujsť do Anglicka, respektíve Palestíny.

slovakia

left justify in out

Prvým z nich je chemik Robert A. Shaw (93), ktorý sa narodil vo Viedni ako Robert Schlesinger 2. novembra 1924 a v lete 1939 sa s jedným z ostatných detských transportov dostal na Britské ostrovy. Po tom, čo začínal ako poslíček, sa vyučil za sústružníka a ako dobrovoľník pôsobil v britských ozbrojených silách v Indii, Thajsku a Singapure. So štúdiom chémie začal v roku 1947, na University of London promoval v roku 1954.

 

Druhým z ocenených je biochemik a imunológ Isaac P. Witz (83), ktorý sa v rakúskom hlavnom meste narodil 7. novembra 1934 a ako päťročný ušiel s rodičmi do Palestíny. Na Hebrejskej univerzite v Jeruzaleme promoval v roku 1965, aby následne pôsobil až do súčasnosti na univerzite v Tel Avive.

 

Zaoberal sa výskumom mikroprostredia nádorov a ich významu pri vzniku metastáz, čím prispel k základom súčasnej imunoterapie rakovinových ochorení. Stál pri zrode telavivského biologického strediska pre výskum rakoviny, ktoré niekoľko rokov i riadil.

 

Rakúsky spolkový prezident Alexander Van der Bellen pri slávnostnej príležitosti uviedol, že po roku 1945 bolo v Rakúsku náročné postaviť sa zoči-voči dejinám a priznať si, že krajina bola tak obeťou, ako aj páchateľom. V súčasnosti si Rakúska republika musí chyby priznať. Čestné doktoráty sú signálom, že Rakúsko vyvodzuje z pochybení konzekvencie, vyplynulo z jeho slov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona