Vo Viedni dnes štartuje výstava Sisi na Korfu

NETKY.SK • 26 September 2012, 11:58 • 2 min
Vo Viedni dnes štartuje výstava Sisi na Korfu

Vo Viedni dnes štartuje výstava Sisi na Korfu - Zaujímavosti Pri príležitosti 175. výročia narodenia rakúskej cisárovnej Alžbety, známej ako Sisi, pripravil viedenský Hofmobiliendepot výstavu Sisi na Korfu.

slovakia

left justify in out

img

Pri príležitosti 175. výročia narodenia rakúskej cisárovnej Alžbety, známej ako Sisi, pripravil viedenský Hofmobiliendepot výstavu Sisi na Korfu. Tá sa sústreďuje predovšetkým na jej záujem o cestovanie, nové kultúry, filozofiu, archeológiu i lásku k prírode. Vďaka zachovanej podrobnej dokumentácii prináša Hofmobiliendepot významnú časť života rakúskej cisárovnej prostredníctvom zriedka vystavovaných exponátov, ktoré pochádzajú prevažne z vlastnej zbierky depozitáru.

Alžbeta Bavorská, ktorá sa narodila 24. decembra v roku 1837, je nepochybne jednou z najznámejších postáv v rakúskych dejinách. Grécky ostrov Korfu cisárovná Alžbeta navštevovala od roku 1860 na svojich dlhotrvajúcich zahraničných cestách a od roku 1880 získalo toto miesto pre ňu výnimočné postavenie. V Európe vtedajšej doby vzbudili veľký záujem o antiku Schliemannove vykopávky Tróje a v Mykénach. Vášeň pre antickú kultúru a filozofiu zdieľala aj Sisi. Naučila sa starogréčtinu a gréčtinu, začala zbierať antické umenie, študovala grécku mytológiu a dejiny Grécka a zaujal ju i grécky hrdina Achilles. Prezentácia vykresľuje aj vzťah Sisi k palácu Achillion, ktorý si dala na ostrove Korfu postaviť a kde uchovávala aj svoju zbierku. 

Výstava prináša originálne kusy mobiliáru a servisu z paláca, oblečenie, doplnky, cestovné potreby a umelecké kúsky z jej antickej zbierky. Za pozornosť stojí napríklad jej zbierka umelecky vyrezávaných drahých kameňov, stojan na čítanie koránu alebo orientálny stolík. Výnimočnú prehliadku uzatvára dokumentácia o každodennom živote cisárovnej na Korfu. Výstavu sprístupnili dnes a potrvá do 27. januára 2013. 

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona