Vo viedenskom dóme si pripomenuli obete AIDS z celého sveta

NETKY.SK • 2 December 2017, 06:27 • 2 min
Vo viedenskom dóme si pripomenuli obete AIDS z celého sveta

VIEDEŇ - Viedenský arcibiskup kardinál Christoph Schönborn a organizátor benefičných podujatí na podporu ľudí nakazených vírusom HIV Life Ball v piatok večer pri príležitosti Svetového dňa boja proti AIDS usporiadali vo viedenskom Dóme svätého Štefana medzináboženskú bohoslužbu. Spomínali si na nej na 36 miliónov ľudí, ktorí doteraz na AIDS vo svete zomreli, informovala agentúra APA.

slovakia

left justify in out

Na podujatí vo viedenskej katedrále sa okrem iných zúčastnil kňaz Clemens Kriz, ktorý sa v arcidiecéze stará o chorých na AIDS, či zabávač Holger Thor, vystupujúci v ženskom oblečení ako Miss Candy.

 

"Dnes si spomíname na ľudí, ktorí zomreli na AIDS, aby sa stali nesmrteľnými," povedal v katedrále organizátor podujatí Life Ball Gery Keszler. Schönborn ho doplnil: "Boh vám z očí zotrie každú slzu."

 

Prosby veriacich predniesol okrem iných transvestita Thomas Neuwirth, na verejnosti známy ako bradatá speváčka Conchita Wurst: "Daj nám bdelosti, nielen tu, ale aj všade inde. Daj, aby sme svet a jeho ľudí naozaj vnímali, aby prestalo prenasledovanie tých, ktorí svoju identitu prežívajú ináč než ostatní. Pomôž nám prekonať každé vylúčenie a diskrimináciu. Daj, aby sme boli ohľaduplní a všímaví, daj, aby sme boli stále bližšie k tým, ktorí sú iní ako my sami."

 

Ešte pred bohoslužbou sa v meste konal fakľový sprievod. Ten začal neďaleko železničnej stanice Westbahnhof. Zastavil sa pri fare v štvrti Mariahilf a potom pri Michaelerkirche, aby napokon pred Dómom svätého Štefana prebral oheň kardinál Schönborn. V katedrále boli okrem iných predsedníčka rakúskej Národnej rady Elisabeth Köstingerová (ľudovci) či ministerka zdravotníctva Pamela Rendi-Wagnerová (socialisti).

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies