Vo viacerých okresoch Nitrianskeho kraja sa šíri žltačka

NETKY.SK • 10 November 2014, 13:57 • 2 min
Vo viacerých okresoch Nitrianskeho kraja sa šíri žltačka

NITRA - Vo viacerých okresoch Nitrianskeho kraja zaznamenali epidemiologický výskyt vírusovej hepatitídy typu A. Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Leviciach považuje súčasný stav za mimoriadnu epidemiologickú situáciu. Na prelome októbra a novembra zaznamenal RÚVZ v Levickom okrese viac ako 30 sérologicky potvrdených prípadov tohto ochorenia.

slovakia

left justify in out

V priebehu minulého týždňa nariadil celoplošnú dezinfekciu na Strednej odbornej škole na Ulici sv. Michala v Leviciach, kde sa žltačka typu A potvrdila u jednej študentky prvého ročníka. "Epidemiologickými šetreniami sa zistilo, že študenti, ako aj zamestnanci tejto strednej školy sú podozriví z nákazy, pretože boli v priamom kontakte s osobou chorou na vírusovú hepatitídu A, ktorá je prameňom pôvodcu ochorenia a v ohnisku nákazy nemožno vylúčiť ďalšiu expozíciu ochorenia," uviedla regionálna hygienička RÚVZ v Leviciach Alena Frtúsová. Úrad okrem toho zistil, že žiaci aj zamestnanci strednej školy, kde sa nákaza vyskytla, sa podieľali aj na príprave a predaji cukrárskych výrobkov v cukrárni Snežienka. Aj preto RÚVZ okrem iných hygienických a dezinfekčných opatrení zakázal študentom a zamestnancom školy manipuláciu s potravinami a nápojmi.
     

V Levickom okrese bol výskyt žltačky pred časom potvrdený aj v obci Šalov. Pred žltačkou typu A už občanov varoval aj RÚVZ v Komárne. "Od 6. novembra evidujeme v okrese Komárno jedno potvrdené ochorenie v obci Pribeta. Ďalej sú zaznamenané početné osoby, ktoré boli v kontakte s chorými a môžu sa nachádzať v takzvanom inkubačnom čase. Tieto osoby napriek tomu, že ešte nemajú rozvinuté klinické príznaky ochorenia môžu už nákazu ďalej šíriť a preniesť ochorenie na ďalších občanov. Dôležitou prevenciou je najmä dôsledné umývanie rúk pod tečúcou vodou s použitím mydla po každom použití toalety, pred jedlom, pitím, fajčením, ale napríklad aj pred vložením žuvačky alebo cukríka do úst. Vhodná je aj dezinfekcia rúk alkoholovými dezinfekčnými prostriedkami," uvádza sa v stanovisku RÚVZ v Komárne. Zložitá situácie ja aj v okrese Zlaté Moravce, kde bolo doteraz sérologoicky potvrdených 30 prípadov ochorenia na vírusovú hepatitídu typu A. RÚVZ v Nitre preto odporučil obciam v okrese Zlaté Moravce dezinfekciu volebných priestorov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies