Vo viacerých moslimských krajinách bola nedeľa posledným dňom ramadánu

NETKY.SK • 28 Júl 2014, 06:57 • 2 min
Vo viacerých moslimských krajinách bola nedeľa posledným dňom ramadánu

KÁHIRA - Moslimovia v Saudskej Arábii a v ďalších najmenej 12 krajinách dnes oslávia prvý deň trojdňového sviatku íd al-fitr, ktorým sa tradične končí pôstny mesiac ramadán, napísala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Saudská Arábia, kde sa nachádzajú najposvätnejšie islamské pamiatky, oznámila, že nedeľa bola posledným dňom ramadánu. Podobné oficiálne vyhlásenia prišli aj z Bahrajnu, Egypta, Jordánska, Iraku, Kuvajtu, Libanonu, Kataru, Palestíny, Sýrie, Spojených arabských emirátov a Jemenu.
      

Prvý deň sviatku íd al-fitr sa v pondelok chystá osláviť aj najľudnatejšia moslimská krajina Indonézia, avšak Omán oznámil, že tento sviatok začne oslavovať až v utorok. Začiatok a koniec mesiacov islamského lunárneho kalendára sa určuje podľa fáz mesiaca pozorovateľných voľným okom.
      

Americký prezident Barack Obama zaželal moslimom v Spojených štátoch a inde vo svete požehnané a veselé oslavy ich sviatku. "Íd al-fitr je jednak ukončením ramadánu, ako aj oslavou hodnôt, ktoré nás ako ľudstvo spájajú," uvádza sa v dnešnom vyhlásení Bieleho domu. Moslimský sviatok íd al-fitr sa začne dnes alebo v utorok - v závislosti od toho, kde sa kedy ukáže mesačný nov. Trvá tri dni a je ukončením pôstneho mesiaca ramadán.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies