Vo viacerých mestách USA prerástli demonštrácie 1. mája do potýčok s políciou

NETKY.SK • 2 Máj 2015, 14:18 • 2 min
Vo viacerých mestách USA prerástli demonštrácie 1. mája do potýčok s políciou

SEATTLE - Do potýčok s políciou v noci nadnes prerástli prvomájové pochody vo viacerých mestách na západnom pobreží USA. Polícia na vyčíňanie demonštrantov reagovala použitím ohlušujúcich granátov a obranných sprejov s obsahom technického korenia.

slovakia

left justify in out

Demonštranti protestovali 1. mája proti globalizácii, ale aj proti nedávnej sérii incidentov, pri ktorých policajti zabili neozbrojených Afroameričanov.

 

Podľa záznamov z televízií a sociálnych sietí demonštranti v Seattli rozbíjali výklady, podpaľovali kontajnery na odpadky a poškodili najmenej 20 áut. "Už to nie sú demonštrácie, to sú nepokoje," uviedol podľa agentúry AP kapitán polície v Seattli Chris Fowler.

 

Počas nepokojov boli zranení najmenej traja policajti, z toho dvaja ťažko. Polícia zatkla najmenej 16 demonštrantov.

Do potýčok s políciou a pouličných nepokojov prerástli v noci nadnes aj spočiatku pokojné prvomájové demonštrácie v meste Oakland. Demonštranti tam rozbili vyše 100 výkladov reštaurácií, obchodov a bánk. Niekoľko výtržníkov vzala polícia do väzby.

 

Podobná situácia bola aj v meste Portland, informovala agentúra AP. V mnohých mestách USA sa však prvomájové demonštrácie zaobišli bez incidentov.

 

Pokojná bola dokonca aj situácia v meste Baltimore, kde sa demonštranti radovali z rozhodnutia miestnej prokurátorky, ktorá v noci nadnes obvinila šiestich miestnych policajtov zo zodpovednosti za smrť mladého Afroameričana Freddieho Graya. Gray utrpel 12. apríla pri zatýkaní vážne zranenie krčnej chrbtice, ktorému týždeň na to podľahol. Jeho smrť vyvolala v Baltimore i ďalších mestách pouličné nepokoje a masové demonštrácie proti brutalite polície.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona