Vo všetkých slovenských pohoriach je zvýšené lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 13 December 2010, 13:00 • 2 min
Vo všetkých slovenských pohoriach je zvýšené lavínové nebezpečenstvo

Vo všetkých slovenských pohoriach je zvýšené lavínové nebezpečenstvo

slovakia

left justify in out

Intenzívne sneženie sprevádzané silným vetrom vytvorilo vo všetkých slovenských pohoriach zvýšené lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o aktuálnej situácii informoval Filip Kyzek, službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (SLP HZS) v Jasnej.
      Možnosť uvoľnenia lavín hrozí už pri malom mechanickom zaťažení snehovej pokrývky najmä strmých svahov so sklonom nad 35 stupňov. V porovnaní s predchádzajúcimi dňami sa zvýšila aj pravdepodobnosť výskytu stredných, výnimočnejšie i veľkých spontánnych lavín.
      Dnes ráno bolo na horách zamračené, hmlisto. Na mnohých miestach snežilo. „Znovu sa ochladilo. Teplota vzduchu sa pohybovala od -19 do -5 stupňov Celzia. Na hrebeňoch fúkal silný až búrlivý severný vietor s rýchlosťou do 75 km/h. V nárazoch bol ešte silnejší,“ spresnil Kyzek.
      Počas uplynulých 24 hodín pripadlo do 25 cm, za posledné tri dni až do 60 cm prachového snehu. Silný vietor neustále previeva snehovú pokrývku na záveterné miesta a vytvára tam nestabilné snehové útvary - dosky a náveje. SLP HZS upozorňuje na zotrvanie zvýšeného lavínového nebezpečenstva.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies