Vo všetkých pohoriach sa zvýšilo lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 20 December 2010, 08:53 • 2 min
Vo všetkých pohoriach sa zvýšilo lavínové nebezpečenstvo

Vo všetkých pohoriach sa zvýšilo lavínové nebezpečenstvo

slovakia

left justify in out

img

Vo všetkých slovenských pohoriach sa vytvorilo zvýšené lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o aktuálnej situácii informoval Milan Lizuch, službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (SLP HZS) v Jasnej.

Najmä na severných svahoch sa vplyvom silného južného vetra vytvorili nebezpečné miesta so snehovými doskami a vankúšmi. „Uvoľnenie lavín je pravdepodobné už pri malom zaťažení snehovej pokrývky mnohých strmých svahov,“ spresnil Lizuch. Zároveň upozornil aj na zvýšený predpoklad prípadného zosuvu stredných lavín.

Dnes ráno bolo na horách zamračené, miestami hmlisto, oteplilo sa. Vo viacerých lokalitách snežilo. Teplota vzduchu sa pohybovala od -10 do -3 stupňov Celzia. Na hrebeňoch hôr fúkal prudký prevažne juhozápadný vietor s rýchlosťou do 55 km/h. V priebehu uplynulých 24 hodín pripadlo do 2 cm snehu.

Snehová pokrývka je rozmiestnená veľmi nerovnomerne. Pod novším suchším snehom s hrúbkou do 60 cm sú vrstvy tvrdého staršieho firnu. Nestabilné miesta so silným vetrom naviatymi nebezpečnými snehovými útvarmi sa nachádzajú najmä na severných svahoch a v žľaboch. SLP HZS upozorňuje na zotrvanie aktuálnej tendencie zvýšeného lavínového nebezpečenstva pri pokračujúcom silnom vetre.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona