Vo vesmírnych kolóniách budú žiť bilióny ľudí, je presvedčený šéf Amazonu

NETKY.SK • 28 Február 2019, 15:09 • 2 min
Vo vesmírnych kolóniách budú žiť bilióny ľudí, je presvedčený šéf Amazonu

NEW YORK - Budúcnosť ľudstva sa bude odohrávať vo vesmírnych kolóniách v slnečnej sústavy, kde budú žiť bilióny ľudí. Niektorí z nich budú "dochádzať" na Zem za prácou. Takúto víziu predstavil na podujatí leteckej asociácie Wings Club v americkom New Yorku zakladateľ internetového obchodu Amazon a najbohatší človek sveta Jeff Bezos.

slovakia

left justify in out

Podľa Bezosa sa pre ďalšie generácie stane Zem miestom určeným výlučne na bývanie a na prácu, zatiaľ čo ťažký priemysel, výroba energie či ťažba surovín budú inde v kozme.

 

"Slnečná sústava môže dať útočisko až biliónom ľudí. Len si predstavte, ako neuveriteľná a dynamická civilizácia by to bola," citoval ho britský denník The Times.

 

Na Zemi by sme vraj stagnovali

 

Alternatívou je podľa miliardára iba civilizačná stagnácia, ak sa ľudstvo rozhodne ďalej žiť výhradne na Zemi. "Bol by to dosť neradostný svet, ale my sa môžeme rozhodnúť inak," vyhlásil.

 

Bezos odkázal na vízie amerického fyzika Gerarda K. O'Neilla, ktorý už v 70. rokoch prišiel s návrhom na stavbu rotujúcich valcovitých vesmírnych kolónií.


Podľa Bezosových slov môžu budúce generácie žiť v umelo vystavaných vesmírnych kolóniách, ktoré budú obiehať v slnečnej sústave. Takáto budúcnosť je podľa neho pravdepodobnejšia než možnosť, že by ľudia obývali nejakú inú planétu.

 

Pre Bezosa je prenikanie ľudí do vesmíru veľká téma aj vzhľadom k jeho podnikaniu - vlastní tiež vesmírnu spoločnosť Blue Origin, ktorá vyvíja komerčné kozmické lode pre lety s pasažiermi. V januári úspešne otestovala raketu New Shepard s cestovným modulom pre suborbitálne lety.

 

 

Branson a Musk ako hlavná konkurencia


Šéf Amazonu však nie je jediný, kto pracuje na uskutočnení platených letov do vesmíru. Konkurujú mu ďalší miliardári ako zakladateľ firmy Virgin Richard Branson so svojou Virgin Galactic alebo Elon Musk, šéf firmy na výrobu elektromobilov Tesla, so svojou spoločnosťou SpaceX.

 

 

Tá minulý týždeň získala konečný súhlas na to, aby 2. marca uskutočnila prvý skúšobný let svojej novej kozmickej lode Crew Dragon určenej pre prepravu ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies