Vo vesmíre je už trinásta várka Muskových kontroverzných Starlinkov

NETKY.SK • 7 Október 2020, 11:33 • 2 min
Vo vesmíre je už trinásta várka Muskových kontroverzných Starlinkov

Americká vesmírna spoločnosť SpaceX vizionárskeho podnikateľa a miliardára Elona Muska vyslala na orbit ďalšiu, už trinástu sériu šesťdesiatich družíc siete Starlink, ktorá má v budúcnosti umožniť pripojenie k internetu kdekoľvek na našej planéte.

slovakia

left justify in out

Okolo Zeme tak týchto družíc teraz krúži už vyše 770. Nebyť odkladov, bolo by ich však už výrazne viac.

 

Nosná raketa Falcon 9 so satelitmi Starlink odštartovala v utorok ráno miestneho času z amerického Kennedyho kozmického strediska na floridskom Myse Canaveral.

 

 

Družice sa od nosiča oddelili a na svoju obežnú dráhu sa začali umiestňovať približne 61 minút po vzlete rakety, informovala agentúra AP.

 

Ešte predtým sa teraz použitý prvý stupeň rakety Falcon 9, ktorý sa využil už skôr, po splnení úlohy vrátil na Zem, keď bez problémov dosadol v Atlantickom oceáne na firemnej pristávacej plošine pomenovanej Of Course I Still Love You.

 

 

Predchádzajúcu sadu Starlink vyniesla firma SpaceX do vesmíru zhruba pred mesiacom, konkrétne 3. septembra.

 

Počet satelitov Starlink chce Musková spoločnosť rýchlo zvyšovať. Tento rok plánovala s družicami štartovať každé dva až tri týždne, čo ale kvôli odkladom, okrem iného, z dôvodu súčasnej epidémie koronavírusu či počasia - nie je ľahké.

 

Cieľom pôvodne bolo do polovice roku dosiahnuť operačnej prevádzky zameranej na sprístupnenie internetu v Kanade a časti Spojených štátov a v budúcom roku vo zvyšku sveta.

 

Dočasný plán počíta s rozmiestnením asi 12-tisíc družíc. SpaceX ale uvažuje o neskoršom rozšírení siete na celkom 42 000 satelitov.

 

To sa nepozdáva astronómom, ktorí sa obávajú, že potenciálne vzniknuté "kozmické smeti" budú značne narušovať ich vedecké pozorovania oblohy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona