Vo venezuelskej armáde údajne dochádza k rozkolu, časť zo zadržaných obvinili z vlastizrady

NETKY.SK • 12 Máj 2017, 09:37 • 2 min
Vo venezuelskej armáde údajne dochádza k rozkolu, časť zo zadržaných obvinili z vlastizrady

CARACAS - Venezuelské úrady zadržiavajú najmenej 65 príslušníkov ozbrojených síl krajiny. Časť zo zadržaných obvinili z vlastizrady a podnecovania vzbury. Ďalší ešte len čakajú na súd.

slovakia

left justify in out

Vodca venezuelskej opozície Henrique Capriles tvrdí, že v armáde došlo k rozkolu a časť jej príslušníkov je nespokojná s vládou.

Vládne zdroje tvrdenia o rozkole v armáde odmietajú ako nepravdivé.

 

K zadržaniu príslušníkov armády, medzi ktorými je niekoľko dôstojníkov vrátane kapitána pohraničnej stráže, došlo v čase, keď Venezuela už vyše mesiaca zažíva mohutné protivládne nepokoje. Pouličné protesty vyústili aj do zrážok demonštrantov s políciou a prívržencami vlády. O život už prišlo najmenej 39 ľudí, ďalšie stovky sú zranené.

 

Od začiatku protestov vo Venezuele bolo zadržaných už viac ako 1300 ľudí. Táto bilancia nezahŕňa asi 250 osôb, ktoré predviedli pred vojenské tribunály.

Venezuelský prezident Nicolás Maduro tvrdí, že jeho politickí oponenti a nepriatelia sa snažia o štátny prevrat, a to za podpory USA.

 

Opozícia, ktorá po rokoch strávených v tieni zažíva podporu väčšiny obyvateľstva, zasa deklaruje, že vedenie krajiny odmieta riešiť súčasnú krízu tým, že znemožňuje referendum, odďaľuje miestne voľby a nesúhlasí s vypísaním prezidentských volieb na rok 2018. V tejto situácii sa opozícia snaží variovať svoju taktiku, aby protesty neutíchali a udržali si svoju razanciu.

 

Maduro chce súčasnú krízu riešiť aj zvolaním osobitného zhromaždenia, ktoré by prepracovalo súčasnú ústavu. Opozícia však toto riešenie odmieta. Avizovala, že na práci tohto grémia sa jej predstavitelia nezúčastnia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona