Vo Venezuele sa začne používanie odtlačkov prstov pri nákupoch jedla

NETKY.SK • 8 Marec 2015, 13:17 • 2 min
Vo Venezuele sa začne používanie odtlačkov prstov pri nákupoch jedla

CARACAS - Venezuelský prezident Nicolas Maduro v sobotu oznámil začiatok zavádzania systému povinného snímania odtlačkov prstov pri nákupe základných potravín.

slovakia

left justify in out

Cieľom je obmedziť pašovanie a ilegálne obohacovanie sa spôsobujúce akútny nedostatok potravín v krajine. Snímanie bude podobné, aké sa používa pri voľbách. Nainštalovať by mali podľa prezidenta 20-tisíc snímačov a s tým podľa neho dobrovoľne súhlasili súhlasilo aj sedem veľkým súkromných reťazcov. Kritici však hovoria o narušení súkromia či zavádzaní komunistických praktík podobných tým na Kube.


Juhoamerická krajina sa dlhodobo borí s nedostatkom základných potravín, ktoré dotuje štát a ich cena je tak niekoľko násobne nižšia ako v okolitých krajinách. Ich nedostatok v krajine bohatej na ropu vyvrcholil vo februári 2014 protivládnymi nepokojmi. Vláda aj preto v lete začala zatvárať hranicu s Kolumbiou a prišla s návrhom zaviesť do praxe systém povinného snímania odtlačkov prstov pri nákupe základných potravín. Veľká časť venezuelských tovarov totiž končí v kolumbijskom pohraničí, kde ich pašeráci predávajú s rýchlym a vysokým ziskom. Politicky polarizovanej Venezuele navyše výrazne škodia aktuálne nízke ceny ropy na svetových trhoch.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies