Vo Venezuele pokračujú protesty proti prezidentovi Madurovi

NETKY.SK • 15 Február 2014, 07:04 • 2 min
Vo Venezuele pokračujú protesty proti prezidentovi Madurovi

CARACAS - Venezuelské bezpečnostné zložky v noci nadnes pomocou vodných diel a slzotvorného plynu rozohnali protivládnych demonštrantov, ktorí zablokovali najdôležitejšiu diaľnicu v Caracase.

slovakia

left justify in out

Skupina asi 500 študentov náporu odolávala niekoľko hodín, pričom do policajtov hádzali kamene a horiace odpadky. Podľa agentúry AP sa potom demonštranti stiahli na neďaleké námestie.

Venezuelský prezident Nicolás Maduro neskôr v prejave k národu študentov pokarhal a avizoval, že nebude tolerovať žiadne ďalšie narušenie premávky na cestách. K stretu v Caracase došlo v tretí deň protestov po veľkom stredajšom protivládnom zhromaždení, počas ktorého traja ľudia prišli o život a desiatky ďalších boli zranené. Študentské spolky sľúbili, že zostanú v uliciach, kým úrady neprepustia na slobodu tých, ktorí zostávajú vo väzbe.

Okrem Caracasu boli v noci nadnes dejiskom protivládnych protestov aj viaceré ďalšie mestá Venezuely. V Caracase sa však dnes uskutoční aj veľká demonštrácia Madurových sympatizantov, informuje agentúra Reuters.

Aktérmi protivládnych protestov sú najmä študenti, ktorí prezidentovi vytýkajú infláciu, zlé zásobovanie, nedostatočný boj s kriminalitou, represívny štátny aparát odmietajúci prepustiť väznených vysokoškolákov. Opoziční aktivisti tvrdia, že za posledné dva týždne polícia zatkla asi 150 demonštrantov, pričom asi 90 z nich bolo za mrežami ešte aj v piatok. Podľa údajov zverejnených vládou bolo zatknutých len asi 70 ľudí.   

Agentúra Reuters predpokladá, že Madurovi by protesty mohli pomôcť: poskytujú mu šancu na zjednotenie súperiacich frakcií v rámci vládnucej Socialistickej strany, ale môžu mu poslúžiť aj ako zámienka na vyvolanie rozkolu v tábore opozície, ktorej umiernená časť je proti taktike "pouličného boja". Protesty súčasne odvádzajú "pozornosť Venezuelčanov od ekonomických problémov," čo Madurovej vláde vyhovuje tiež.

Reuters informovala, že opozičný líder Leopoldo López, ktorý organizoval pouličné protesty, čo vyústili do usmrtenia troch ľudí, je stále vo svojom dome - napriek tomu, že naňho venezuelské úrady vydali zatykač. Podľa agentúry nie je jasné, prečo polícia nekoná. López vo svojom tweete Madura obvinil, že "čaká na príkaz z Kuby," ktorá je tradičným spojencom Venezuely.

Opozičné skupiny zastávajúce tvrdú líniu organizujú pod heslom "Odchod" (Madura) prevažne menšie protesty po krajine už dva týždne. Niektoré sa zvrhli na potýčky s bezpečnostnými silami a prerástli tak do prvých dlhších nepokojov vo Venezuele od vlaňajších povolebných výtržností, pri ktorých zahynulo šesť ľudí. Ich príčinou vtedy bolo Madurovo sporné volebné víťazstvo. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies