Vo veľkonočných figúrkach sa nemusí skrývať čokoláda, upozorňuje ministerstvo

NETKY.SK • 30 Marec 2018, 11:16 • 2 min
Vo veľkonočných figúrkach sa nemusí skrývať čokoláda, upozorňuje ministerstvo

BRATISLAVA - Nie všetky veľkonočné figúrky, ktoré sa tvária ako čokoládové, čokoládu skutočne obsahujú. Potravinoví inšpektori preto apelujú na spotrebiteľov, ktorí si často zamieňajú rôzne kakaové cukrovinky s čokoládou, aby pri veľkonočných nákupoch pozorne sledovali etikety.

slovakia

left justify in out

Uviedlo to Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) v tlačovej správe. Rezort pôdohospodárstva ďalej upozornil, že pri názve figúrok skloňujú výrobcovia namiesto čokolády výrazy ako „poleva s kakaovo-mliečnou príchuťou“, „kakaová pochúťka“, „mliečna pochúťka“ či „kakaová figúrka“.

„Rada by som vyzvala spotrebiteľov, aby sa zaujímali o to, čo potraviny obsahujú, kde boli vyrobené a či sú čerstvé. Väčšina z týchto informácií sa nachádza na obale, a ak nie, nebojte sa vypýtať si v obchode napríklad katalógové listy, prípadne si pozrieť informácie na internete,“ odporučila ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná.

Agrorezort podľa tlačovej správy v poslednej dobe zintenzívnil potravinové kontroly a zvýšil informovanie verejnosti. V súvislosti s veľkonočnými sviatkami sa zameral práve na obľúbené čokoládové figúrky. „Spotrebitelia si často zamieňajú rôzne kakaové cukrovinky s čokoládou, najmä pri sezónnych výrobkoch, ako sú vianočné a veľkonočné figúrky. Hoci sa takéto výrobky môžu podobať na čokoládové, majú rozdielne zloženie, ktoré nezodpovedá požiadavkám na zloženie čokolády, a preto sa nemôžu nazývať 'čokoláda' a musia byť pomenované inak,“ pripomenul riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR (ŠVPS) Jozef Bíreš.

V názve figúrok skloňujú výrobcovia podľa ministerstva pôdohospodárstva namiesto čokolády iné výrazy. Zásadné rozdiely majú byť okrem názvu aj v zložení. Najdrahšia a základná surovina na výrobu čokolády, ktorou je kakaové maslo, v nečokoládových figúrkach podľa MPRV SR väčšinou chýba. Namiesto nej sa na popredných miestach v zložení objavuje palmový tuk, bambucké maslo, či iné druhy rastlinných tukov. „Obsah takýchto tukov nesmie prekročiť päť percent hmotnosti výrobku, pričom je presne stanovené, ktorými rastlinnými tukmi možno kakaové maslo nahradiť,“ zdôraznil Bíreš.

Etiketa čokolády musí podľa riaditeľa ŠVPS upozorňovať, že „okrem kakaového masla obsahuje aj iné rastlinné tuky“. Obaly figúrok z poctivej čokolády sú zas povinné informovať o množstve kakaovej sušiny. Kým v mliečnej čokoláde musí tvoriť minimálne 25 percent hmotnosti výrobku, horká čokoláda nesmie obsahovať menej ako 35 percent kakaovej sušiny. „Tento údaj nie je potrebné uvádzať na obale bielych, plnených a jednosústových čokolád (bonbónov),“ dodal Jozef Bíreš.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies