Vo Veľkom hadrónovom urýchľovači objavili novú časticu

NETKY.SK • 14 Júl 2015, 12:16 • 2 min
Vo Veľkom hadrónovom urýchľovači objavili novú časticu

ŽENEVA - Vedci pracujúci na Veľkom hadrónovom urýchľovači (LHC) objavili novú časticu s názvom pentakvark, ktorej existenciu ako prvý predpokladal ešte v roku 1987 poľský fyzik Michał Praszałowicz.

slovakia

left justify in out

Odborníkom z Európskej organizácie pre jadrový výskum (CERN) sa podarilo dokázať existenciu pentakvarkov pomocou detektoru LHCb, kde sledovali rozpad častíc zvaných baryon lambda. Tie sa počas tohto procesu rozdelili na tri samostatné časti, pričom analýzou údajov vedci zistili, že v procese vzniku týchto troch častíc boli niekedy aj prechodné stavy. Tie podľa nich nemôžu byť ničím iným než dôkazom existencie pentakvarkov, ktoré sa podľa Praszałowiczovej teórie skladajú zo štyroch kvarkov a jedného antikvarku. "Pentakvarky majú celkom dlhú históriu, preto sme tiež boli veľmi opatrní pri písaní tejto štúdie. V minulosti bolo už mnoho prípadov dokázania ich existencie, potom sa však vždy objavili nové výskumy, ktoré pôvodné výsledky vyvrátili," uviedol Patrick Koppenburg, ktorý je jedným z autorov štúdie.

 

Vedci vďaka LHC objavili v roku 2012 aj novú subatomárnu časticu zhodnú s dlho hľadaným Higgsovým bozónom. O rok neskôr však predstavitelia CERN-u zariadenie vypli, aby ho mohli opraviť a zmodernizovať. Opätovne ho zapli začiatkom tohto apríla, pričom v máji v ňom došlo k prvým zrážkam protónov s celkovou energiou 13 teraelektrónvoltov, čo predstavovalo nový rekord.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies