Vo Veľkej Británii začnú testovať diaľnice, ktoré dobijú váš elektromobil počas jazdy

NETKY.SK • 24 August 2015, 17:10 • 2 min
Vo Veľkej Británii začnú testovať diaľnice, ktoré dobijú váš elektromobil počas jazdy

LONDÝN - Vzhľadom k tomu, že vo Veľkej Británii rastie predaj elektrických automobilov, tak sa vláda rozhodla pre testovanie novej diaľnice, ktorá by mohla dobíjať elektromobily počas jazdy.

slovakia

left justify in out

V súčasnosti čelia vodiči elektromobilov nedostatku dobíjacích miest. Podľa plánov by mali byť nabíjacie miesta pozdĺž diaľnice približne každých 30 kilometrov, avšak čoskoro by sa malo začať s testovaním diaľničného pruhu, ktorý dokáže bezkontaktne dobíjať vozidlá počas ich jazdy.


Pre vodičov elektromobilov by to znamenalo celý rad prínosov ako lacnejšia doprava či dlhšie trasy bez nutnosti zastavenia. Ďalším nezanedbateľným faktorom by mohla byť motivácia širokej verejnosti ku kúpe elektromobilu.

 

img

Ako to funguje?

Sústava káblov pod povrchom vozovky vytvorí elektromagnetické pole, ktoré by dobíjalo elektromobily cez zariadenie umiestnené na podvozku. Samozrejme sa jedná len o pôvodné plány a zostáva ešte vyriešiť mnoho technických otázok.

Hovorca diaľničnej spoločnosti Highways England Nic Brunetti povedal: "Dôležitou súčasťou riadenia cestnej siete v nasledujúcich tridsiatich rokoch bude pripravovať infraštruktúru na prechod k novým typom vozidiel a technológie. Budúcnosť musíme plánovať inteligentne. Inovatívne technológie ponúkajú príležitosti na čo najlepšie využitie kapacity ciest a zlepšiť komfort účastníkom cestnej premávky."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies