Vo Veľkej Británii sa zvýšila minimálna mzda

NETKY.SK • 1 Apríl 2016, 17:55 • 2 min
Vo Veľkej Británii sa zvýšila minimálna mzda

LONDÝN - Viac ako miliónu zamestnancov vo Veľkej Británii sa v piatok zvýšil plat, keďže do platnosti vstúpilo zvýšenie minimálnej mzdy.

slovakia

left justify in out

Britský minister financií George Osborne pred rokom ohlásil sériu zvyšovaní minimálnej mzdy, pričom do roku 2020 má stúpnuť o 13 %. V rámci prvého navýšenia minimálna mzda v piatok vzrástla na 7,20 libry (GBP) na hodinu z predchádzajúcich 6,70 GBP na hodinu. Osborne podľa agentúry Reuters dúfa, že zmena mzdy zvýši produktivitu a urobí prácu atraktívnejšou ako poberanie dávok. Firmy a organizácie zo slabo platiacich sektorov však upozornili, že v reakcii na to môžu znížiť počet zamestnancov.


Britská nezávislá kancelária pre rozpočtovú zodpovednosť (OBR) predpokladá, že zvýšenie mzdy bude mať za následok zrušenie 60 tis. pracovných miest a nárast podnikových nákladov o 1 % ziskov spoločností. Podľa minuloročného prieskumu britskej personálnej a zamestnávateľskej konfederácie (REC) sa obavy zamestnávateľov už pretavili do pomalšieho tempa prijímania zamestnancov. Prieskum Centra pre makroekonomiku však ukázal, že viac ako polovica z 37 popredných ekonómov nepredpokladá výrazný dopad na počet pracovných miest.


Vyššia minimálna mzda urobí Veľkú Britániu atraktívnejšou pre zahraničných pracovníkov v čase, keď čistá migrácia prekročila vládne ciele. Táto zmena teda môže prispieť k napätej situácii pred júnovým referendom o tom, či krajina zostane členom Európskej únie.

(1 EUR = 0,79890 GBP)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona