Vo Veľkej Británii predstavili prvú pouličnú lampu, ktorú poháňajú psie hovienka

NETKY.SK • 8 Január 2018, 10:56 • 2 min
Vo Veľkej Británii predstavili prvú pouličnú lampu, ktorú poháňajú psie hovienka

LONDÝN – V britskom mestečku Worcestershire predstavili projekt využitia psích exkrementov, čím zabili hneď dve muchy jednou ranou! Ulice tak môžu ostať čisté bez psích „nášlapných mín“ a ich energiu spotrebovať dokážu spracovať pre verejné osvetlenie.

slovakia

left justify in out

Lampu vo Worcestershire umiestnili na okraji mesta - v raji psičkárov, kde najlepšie otestovali jej výkon. Tvorcovia projektu prišli na to, že len 10 vreciek psích hovienok dokáže rozsvietiť lampu až na dve hodiny. Malá jednotka spracuje bioodpad, ktorý dokáže poháňať lampu, v zásobníku primontovaného k lampe dokáže vyvíjať metán, ktorý ju v konečnom výsledku rozsvieti. „Plynové svetlo rozvýja predstavivosť ľudí a ukazuje im, že psie exkrementy majú hodnotu,“ tvrdí Brian Harper, ktorý ako prvý prišiel v Británii s touto myšlienkou. „Po prvý krát som niečo podobné videl v Bostone a nadchlo ma to tak, že som sa rozhodol podobné zariadenie postaviť,“ uviedol Harper.

 

Pôvodný projekt vznikol v americkom bostonskom Cambridgei vďaka iniciatíve Matthewa Mazzotty, ktorého cieľom bolo vzbudiť v ľuďoch záujem nad rôznymi spôsobmi recyklácie. Podľa jeho názoru, najväčším problémom je naučiť ľudí zbierať exkrementy po svojich domácich miláčikoch, ale aj motivovať k tomu, aby ich zahadzovali na podobných miestach, kde môžu byť ešte užitočné.

 

Podobným spôsobom uvažoval aj Brian Harper, ktorý by bol veľmi nerád, keby sa krásna prírodná oblasť takýmto spôsobom neznehodnotila. Preto si každý jeden majiteľ svojho štvornohého kamaráta môže zadarmo vyzdvihnúť papierové vrecko na exkrementy a na konci prechádzky ho jednoducho vyhodiť do zásobníku v lampe. Potom už len stačí pootočiť s kľukou a mechanizmus ho premiestni do generátora. Mikroorganizmy začnú s premenou odpadu na plyn, ktorý je nevyhnutný pre rozsvietenie.

 

Tento nápad nie je vo svete žiadnou novinkou, podobnú lampu majú už aj v Prahe. Tá na rozdiel od tej britskej, pomáha zaistiť chod čističky odpadových vôd na Císařském ostrove v Bubenči. Z odpadovej vody tu získavajú teplo a elektrickú energiu v takom obrovskom množstve, že sú takmer sebestační. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies