Vo Veľkej Británii predložili návrh zákona o bývaní, ktorý je návratom do temných čias

NETKY.SK • 15 Október 2015, 16:11 • 2 min
Vo Veľkej Británii predložili návrh zákona o bývaní, ktorý je návratom do temných čias

LONDÝN – Tieňový minister vnútra Andy Burnham varoval, že nové zákony o bývaní, ktoré vypracovala anglická vláda, sú návratom do temných čias.

slovakia

left justify in out

Podľa nového návrhu zákona o prisťahovalectve sa majitelia domov dopustia trestného činu, keď prenajmú svoju nehnuteľnosť nelegálnym prisťahovalcom. Majiteľov domov to prinúti k dodatočným kontrolám pasov a platných víz svojich nájomníkov.

Burnham tiež uviedol, že návrh zákona, s ktorým prišla ministerka vnútra Theresa May vo svojom prejave počas straníckej konferencie minulý týždeň, by mohol znamenať, že každý človek, koho meno znie cudzo, bude mať problém nájsť si bývanie.

 

img

"Snažia sa propagovať imigračné mýty a nie ich ničiť. Svojím prejavom sa skôr snažila dostať na titulné stránky, ako predložiť relevantné dôkazy," povedal Burnham pre Independent on Sunday.

Tento návrh bol už vyskúšaný v rámci regiónu West Midlands. Štúdia vypracovaná Joint Council for the Welfare of Immigrants zistila, že pre 42 percent majiteľov domov bude nové právo na prenájom znamenať problémy. Podľa nich je menej pravdepodobné, že nájdu nájomcu, ktorý nemá birtský pas.

Až 27 percent majiteľov domov uviedlo, že by sa vôbec nechceli baviť s ľuďmi, ktorí majú cudzie meno alebo prízvuk, čo je veľmi znepokojujúca správa.

 

img

Burnham dodal: "Nové kontroly dokladov by sa mohli stať moderným ekvivalentom k nápisom "žiadne psy, žiadni černosi, žiadni Íri", ktoré tu boli v temných časoch minulosti. Jediný rozdiel by bol v tom, že táto neurčitá diskriminácia by bola ešte zákernejšia a oveľa horšie by sa jej dalo čeliť."

Premiér David Cameron vo svojom prejave na minulotýždňovej konferencii povedal, že je "hanebné", aby mladí uchádzači o zamestnanie, ktorí majú "bielo znejúce mená" na svojich životopisoch, dostávali lepšie odpovede ako ostatní žiadatelia.

Burnham na premiérové slová reagoval: "Ak naozaj verí tomu, čo povedal, prečo sa preboha chystá uzákoniť niečo, čo veľmi pravdepodobne prinesie rasizmus do každodenného života na trhu s bývaním?"

Hovorca ministerstva vnútra povedal: "Vláda jasne deklarovala, že nový návrh práva na prenájom má nelegálnym prisťahovalcom znížiť prístup k ubytovaniu. Tento návrh zákona nikdy nebol zameraný na ľudí, ktorí majú zákonné právo byť vo Veľkej Británii. Kontroly podľa práva na prenájom musia byť vykonané na nediskriminačnom základe. Majiteľom domov sa odporúča kontrolovať a zaznamenať si doklady totožnosti všetkých nových nájomníkov. Samozrejme každý, kto by diskriminoval niekoho, bude porušovať zákon."




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies