Vo Veľkej Británii budú dražiť vyše 200-ročný suchár z bitky pri Trafalgare

NETKY.SK • 27 Apríl 2018, 18:52 • 2 min
Vo Veľkej Británii budú dražiť vyše 200-ročný suchár z bitky pri Trafalgare

LONDÝN - Britský aukčný dom Dix Noonan Webb bude dražiť 213 rokov starý suchár z bitky pri Trafalgare. Pečivo, ktoré patrilo jednému z námorníkov lode HMS Defence, je podľa predpokladov najstarším lodným suchárom na svete.

slovakia

left justify in out

Suchár vlastnil námorník Thomas Fletcher, ktorý počas slávnej bitky v roku 1805 obsluhoval na lodi delá. Tradičné námornícke pečivo, ktoré sa vyrábalo z múky, soli a vody, si po dňoch strávených na mori priniesol domov a v jeho rodine sa prechovávalo do roku 2005. Vtedy ho kúpil v dražbe aukčného domu Sotheby's súkromný zberateľ. Podľa dražiteľa Olivera Pepysa je "pozoruhodné", že suchár vydržal tak dlho. "Nikdy som nič takéto nevidel," dodal.

Neobyčajné pečivo Dix Noonan Webb ponúka v aukcii zameranej na vojenské pamätné predmety, medaily, rady a vyznamenania, ktorá sa bude konať 9. a 10. mája. Suchár je súčasťou kolekcie obsahujúcej aj ďalšie Fletcherove osobné veci. Medzi nimi je napríklad Trafalgarská medaila Matthewa Boultona, ktorú dostali všetci, čo bojovali v spomínanej bitke. Celá kolekcia by sa podľa odhadov mohla predať za 2 000 až 2 600 libier (v prepočte takmer 2 300 až 3 000 eur). Podľa Pepysa by však pre výnimočnosť suchára mohla dokonca vyniesť až okolo 3 000 libier (približne 3 400 eur).

Britský suchár je o niekoľko desiatok rokov starší ako doteraz najstarší známy lodný suchár na svete, ktorého pôvod sa datuje do roku 1852 a vystavuje ho Dánske námorné múzeum v Helsingore.

Bitka pri Trafalgare sa odohrala 21. októbra 1805 a ukončila snahy francúzskeho cisára Napoleona Bonaparteho podniknúť inváziu do Anglicka. Proti francúzskym a španielskym flotilám v nej britské lode viedol známy admirál Horatio Nelson, ktorý však v boji padol.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies