Vo veku 98 rokov zomrela dlhoročná sólistka Opery SND Štefánia Hulmanová

NETKY.SK • 8 Október 2018, 21:23 • 2 min
Vo veku 98 rokov zomrela dlhoročná sólistka Opery SND Štefánia Hulmanová

BRATISLAVA - Vo veku 98 rokov zomrela dlhoročná sólistka Opery Slovenského národného divadla (SND) Štefánia Hulmanová.

slovakia

left justify in out

Posledná rozlúčka s umelkyňou bude v stredu 10. októbra o 11:15 v bratislavskom Krematóriu. Ako agentúru SITA informovala tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková, v Štefánii Hulmanovej stráca slovenská kultúra jednu z vynikajúcich operných interpretiek, ktorá sa významnou mierou zaslúžila o umelecké formovanie našej prvej národnej scény.

Štefánia Hulmanová študovala spev na Hudobnej a dramatickej akadémii v Bratislave. V tom istom čase bola aj členkou zboru Opery SND, neskôr pôsobila ako sólistka Opery Štátneho divadla v Košiciach.

 

V rokoch 1951 až 1979 sa profilovala ako jedna z výrazných umeleckých osobností sólistického súboru Opery SND. Naturelu jej mäkkého mladodramatického sopránu vyhovovali predovšetkým roly zo slovanského a slovenského repertoáru ako Mařenka (Predaná nevesta), Vendulka (Hubička), Hanči (Psohlavci), Jenůfa (Její pastorkyňa), Jitka (Dalibor), Halka, Jaroslavna (Knieža Igor), Katrena (Krútňava), Milka (Juro Jánošík), Katka (Beg Bajazid) či Milena (Svätopluk). Ako výrazná predstaviteľka sa však uplatnila aj v ďalších úlohách ako Grófka - Figarova svadba, Aida, Santuzza - Sedliacka česť, Alžbeta - Don Carlos, Leonora - Trubadúr, Desdemona - Othello a ďalšie. V Opere SND stvárňovala takmer celé desaťročie bez alternácie Floriu Toscu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies