Vo veku 96 rokov zomrel bývalý kancelár Helmut Schmidt

NETKY.SK • 10 November 2015, 16:06 • 2 min
Vo veku 96 rokov zomrel bývalý kancelár Helmut Schmidt

BERLÍN - Bývalý západonemecký spolkový kancelár Helmut Schmidt, ktorý viedol krajinu osem rokov počas vrcholiacej studenej vojny, zomrel dnes vo veku 96 rokov. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Schmidt, politik zo Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD), zastával funkciu kancelára v rokoch 1974-82, keď vtedajšie Západné Nemecko čelilo vlne teroristických útokov. Neskôr položil základy pre zavedenie eura.


Jeho zdravotný stav sa po septembrovej hospitalizácii, úspešnom chirurgickom zákroku a dočasnom zlepšení v uplynulých dňoch dramaticky zhoršil.
Špecialisti Schmidtovi odstránili pri zákroku krvnú zrazeninu, ktorá predtým upchala cievu na jeho pravej dolnej končatine.


Politik napriek svojmu zhoršujúcemu sa zdraviu zostal vášnivým fajčiarom aj v pokročilom veku. Napriek zákazu fajčenia vo verejných priestoroch si Schmidt ako mimoriadne populárny a stále spoločensky angažovaný občan mohol zapáliť aj počas naživo vysielaných televíznych interview.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies