Vo veku 95 rokov zomrel konštruktér Oscar Holderer

NETKY.SK • 7 Máj 2015, 10:01 • 2 min
Vo veku 95 rokov zomrel konštruktér Oscar Holderer

NEW YORK - Vo veku 95 rokov zomrel americký konštruktér Oscar Holderer. Rodák z Nemecka skonal v utorok 5. mája na následky infarktu, ktorý utrpel minulý týždeň. Smutnú správu potvrdil syn zosnulého Michael Holderer.

slovakia

left justify in out

Oscar Carl Holderer sa narodil 4. novembra 1919. Bol jedným zo 120-členného tímu, ktorý v rámci Operácie Paperclip (Operation Paperclip, pozn. SITA) prišiel po druhej svetovej vojne do USA a pod vedením Wernhera von Brauna pracoval na konštrukcii nosnej rakety Saturn V. Tá zohrala významnú rolu pri prvom pristátí na Mesiaci v roku 1969, keďže vyniesla do vesmíru loď Apollo 11 a neskôr aj prvú americkú vesmírnu stanicu Skylab. Podľa niekdajšieho hovorcu NASA Eda Buckbeeho bol Holderer, ktorý v roku 1955 získal americké občianstvo, posledným známym žijúcim členom spomínaného tímu. Holderer sa podieľal aj na konštrukcii rôznych tréningových prístrojov, ktoré využívajú v U.S. Space & Rocket Center v Huntsville v Alabame.
Informácie pochádzajú z webstránky www.bbc.com.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona