Vo veku 93 rokov zomrela poetka Bohumila Grögerová

NETKY.SK • 22 August 2014, 17:26 • 2 min
Vo veku 93 rokov zomrela poetka Bohumila Grögerová

PRAHA - Vo veku 93 rokov zomrela česká autorka a prekladateľka Bohumila Grögerová. Úmrtie držiteľky viacerých literárnych ocenení potvrdil spisovateľ Michal Šanda.

slovakia

left justify in out

"V pondelok sme si dlho telefonovali. Rozprávali sme sa o všeličom a celkom sme sa nasmiali. Hovorili sme i o knihách," uviedol pre médiá Šanda. "Je akosi v ľudskej povahe, že ak zomrie starý človek, nepovažujeme to za takú tragédiu, ako keď zomrie človek dvadsaťročný. Ale Bohunka mala v posledné dni iskrivú zvedavú dušu mladého dievčaťa," povedal.

 

Bohumila Grögerová patrila k podstatným postavám československej literatúry už od 50. rokov minulého storočia. V spolupráci s Josefom Hiršalom vytvorila viac ako 180 prekladov vrátane diel Christiana Morgensterna či Guillauma Apollinaira. Podieľala sa napríklad na publikáciách Job-boj (1968), Trojcestí (1991) či Let let I-III (1993-1994). Samostatne vydala knihy Meandry (1996), Branka z pantů (1998), Klikiháky paměti (2005) alebo Dva zelené tóny (2012). V roku 2009 publikovala zbierku básní Rukopis, ktorú napísala už takmer slepá. Za knižku získala ocenenie Magnesia Litera v kategóriách poézia a kniha roku. Najnovšie dielo Můj labyrint majú vydať v septembri. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies