Vo veku 90 rokov zomrela legenda českej televíznej tvorby

NETKY.SK • 9 Január 2021, 16:50 • 2 min
Vo veku 90 rokov zomrela legenda českej televíznej tvorby

BRATISLAVA - Vo veku 90 rokov zomrel český režisér František Filip. Smutnú správu oznámila Česká televízia a pre portál iDNES.cz ju potvrdil režisér Zdeněk Zelenka.

slovakia

left justify in out



Známy režisér sa narodil 26. decembra 1930 v Písku. K filmu sa dostal cez amatérske divadlo. Jeho prvou ročníkovou snímkou bol dokument Ústřední loutkové divadlo V roku 1950 začal študovať na FAMU ako dvadsaťročný, kde neskôr aj vyučoval. Režíroval viac ako 600 programov, filmov a seriálov. Medzi najznámejšie seriály patria F. L. Věk (1971), Chalupáři (1975) alebo Cirkus Humberto (1988 - 1989).




img
 

 

Z filmov, ktoré Filip režíroval, patrí k najpopulárnejším Utrpení mladého Boháčka s Pavlom Landovským, Kočár nejsvětější svátosti s Janom Werichom a Jaroslavou Adamovou či Ikarův pád. Taktiež bol aj autorom prepisov opery Prodaná nevěsta a operety Netopýr

 



V roku 2017 mu bola udelená Cena Thálie za šírenie divadelného umenia v televízii. "Som tu omylom, sú tu samí javiskoví majstri a ja neviem, čo som," žartoval Filip pri preberaní ceny.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona