Vo veku 90 rokov zomrel olympionik v modernom päťboji Vladimír Černý

NETKY.SK • 2 November 2016, 18:22 • 2 min
Vo veku 90 rokov zomrel olympionik v modernom päťboji Vladimír Černý

BRATISLAVA – Vo veku 90 rokov zomrel v Bratislave legendárny moderný päťbojár Vladimír Černý. Správu o jeho nedeľňajšom úmrtí priniesol portál olympic.sk.

slovakia

left justify in out

Vladimír Černý patril v modernom päťboji k absolútnej svetovej špičke. Hoci pod piatimi kruhmi reprezentoval len v modernom päťboji, vynikal aj vo vodnom póle a ešte predtým v plávaní (bol dorastenecký majster Slovenska), neskôr zase aj v streľbe a v kanoistike.

 

"Na OH štartoval Vladimír Černý v Melbourne 1956. Ako štvrtý pretekár z majstrovstiev sveta 1954 v Budapešti patril do okruhu favoritov, ale doplatil na vrtošivosť vyžrebovaného koňa a obsadil v súťaži len 24. miesto. Neskôr však až na deviatich olympijských hrách pôsobil ako zástupca niekdajšej Medzinárodnej federácie moderného päťboja a biatlonu (UIPMB). Dvadsať rokov (1968–1988) bol členom predsedníctva (UIPMB), z toho posledné štyri roky ako viceprezident," uvádza olympic.sk.

 

Ešte pred moderným päťbojom sa ako športovec výrazne presadil vo vodnom póle. Ako hráč ŠK Bratislava, resp. ÚDA Praha až 134-krát nastúpil za československú reprezentáciu (bol aj kapitán tímu). V rokoch 1947–1948 dokonca hral za UTE Budapešť ligu v najúspešnejšej vodnopólovej krajine sveta. Práve u Maďarov sa zoznámil s moderným päťbojom, s ktorom začal až v roku 1952 ako 26-ročný. V tomto športe získal jedenásť titulov majstra ČSR (šesť v individuálnej súťaži) a trikrát štartoval na svetovom šampionáte. Na MS 1961 v Moskve utvoril v streľbe z pištole svetový rekord medzi modernými päťbojármi.

Vladimír Černý spoluzakladal československý a založil slovenský päťbojársky zväz. Mal aj významný podiel na založení TJ Žižka Bratislava, kde pôsobil aj ako tréner. Slovenský olympijský výbor v roku 2001 ocenil jeho zásluhy Bronzovými kruhmi SOV.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona