Vo veku 89 rokov zomrel hudobník Mose Allison

NETKY.SK • 16 November 2016, 09:43 • 2 min
Vo veku 89 rokov zomrel hudobník Mose Allison

BRATISLAVA - Vo veku 89 rokov zomrel americký džezový a bluesový klavirista, skladateľ a spevák Mose Allison. Naposledy vydýchol v utorok 15. novembra, pričom zomrel prirodzenou smrťou. Americkému dvojtýždenníku Rolling Stone potvrdila smutnú správu dcéra zosnulého Amy.

slovakia

left justify in out

Mose John Allison Jr. sa narodil 11. novembra 1927 v Mississipi. V piatich rokoch sa začal učiť hrať na klavír. V roku 1956 sa presťahoval do New Yorku a odštartoval kariéru. O rok na to vydal debutový album Back Country Suite a tiež druhú nahrávku Local Color. Práve z nej pochádza coververzia skladby Parchman Farm, ktorú ako prvý nahral Bukka White. Pieseň sa stala jednou z Allisonových najznámejších. Uznávaný skladateľ, ktorého piesne prebrali The Clash, Leon Russell, Elvis Costello, The Who, The Yardbirds a mnohí ďalší, má na konte niekoľko desiatok albumov. Kapela Pixies muzikantovi venovala skladbu Allison z albumu Bossanova (1990). V roku 2012 prestal s aktívnym koncertovaním.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona