Vo veku 87 rokov zomrela v Kalifornii Reaganova 'dvorná' astrologička

NETKY.SK • 25 Október 2014, 09:11 • 2 min
Vo veku 87 rokov zomrela v Kalifornii Reaganova 'dvorná' astrologička

SAN FRANCISCO - Vo veku 87 rokov zomrela americká astrologička Joan Quigleyová, ktorá predpovedala osud prezidentovi Ronaldovi Reaganovi a tvrdila, že to ona ho svojho času presvedčila, aby zmiernil postoj USA voči Sovietskemu zväzu.

slovakia

left justify in out

Quigleyová zomrela 21. októbra vo svojom dome v San Franciscu na bližšie nešpecifikovanú chorobu, informoval dnes s odvolaním sa na jej sestru Ruth denník San Francisco Chronicle. Quigleyovú začala navštevovať prvá dáma Nancy Reaganová v roku 1981, po pokuse o atentát na svojho manžela. Keďže ho chcela chrániť, konzultovala s Quigleyovou prezidentove cesty aj tlačové konferencie. Reaganová to napísala aj vo svojich pamätiach z roku 1989. Spomenula si, že manžel chcel, aby bola pri zmienkach o astrologičke opatrná, lebo by to všetko mohlo dostalo na verejnosť a on nechcel, aby vyzerali smiešne. "Ale ak sa cítiš istejšia, pokračuj v tom," povedal jej vraj ešte.  
      

Konzultácie Reaganovcov s astrologičkou odhalil vo svojej knihe z roku 1988 aj bývalý personálny šéf Bieleho domu Donald Regan, ktorý rok predtým prvú dámu obvinil za svoje prepustenie. Regan v knihe tvrdí, že takmer každé dôležité rozhodnutie a presun Reaganovcov musela najprv odobriť "žena v San Franciscu", ktorá "robila horoskopy". Regan nepoznal Quigleyovej identitu.
      

Keď bola odhalená, v roku 1988 Quigleyová pre agentúru AP povedala, že je "seriózna vedecká astrologička". "Ja naozaj nie som jeden z tých klaunov, naozaj nemám rada tú cirkusovú atmosféru," vyhlásila.
      

Ronald Reagan i Nancy Reaganová odmietali tvrdenia, že ich rozhodnutia záviseli od astrológie. Opak však tvrdí samotná Quigleyová - v knihe "Čo by Joan povedala?" z roku 1985 - tvrdí, že pred ženevským summitom so sovietskym vodcom Michailom Gorbačovom vraj dala Nancy Reaganovej radu, že "Ronnie" by mal upustiť od rétoriky o Sovietskom zväze ako ríši zla. Tvrdila, že Gorbačovovým súhvezdím je Vodnár a ten je v harmónii s Reaganovým. "Budú zdieľať víziu....," predpovedala.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona